Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedmi molitveni susret unutar novoga ciklusa „Lectio divina“

Osijek (IKA)

U pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku u četvrtak, 16. prosinca održan je sedmi molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa „Lectio divina“, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku.

Susret je počeo zajedničkom uvodnom molitvom. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko video veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane https://www.youtube.com/watch?v=UGz2yZfs-iA

Za temu susreta odabran je odlomak iz Lukinog evanđelja (Lk 1, 26-45) koji donosi izvještaj o navještenju Isusova rođenja te o Marijinom pohodu Elizabeti.

Tekst je odabran radi skorog blagdana Isusovog rođenja, kao duhovna priprava na Božji dolazak u liku malenog djeteta. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković istaknuo je kako jedino Luka i Matej donose izvještaje o Isusovom rođenju i djetinjstvu. Osobito je opširan evanđelist Luka koji donosi paralelna izvješća o navještenju Ivanovog i Isusovog rođenja (riječ je o svojevrsnom duhovnom, evanđeoskom diptihu), zatim hvalospjeve Zaharije i Marije, pa susret Elizabete i Marije, te na koncu izvještaje o rođenju Ivana i Isusa. Anđeo Gabriel, Božji glasnik, Mariji donosi vijest da je našla milost u Boga i da će, na tragu starozavjetnog Izaijinog proročanstva, začeti i roditi sina koji će se zvati Isus. Iznenađena i smetena, Marija razmišlja, traži odgovore, pita anđela i na koncu dolazi do vjere i pristanka: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ Marijina vjera tako nipošto nije slijepi proturazumski skok, već uključuje propitkivanje i traganje, naglasio je dr. Vuković.

U Mariji prepoznajemo uzor vjere. Slično je u Starom zavjetu povjerovao Abraham, u nadi protiv svake nade, i uračuna mu se u pravednost, kako uči sveti Pavao. Marija, kao i Abraham, nemaju nikakvu drugu sigurnost nego Božja obećanja. U tom smislu su i današnjim vjernicima uzor u ovim nesigurnim i kriznim vremenima. Pozvani smo kao kršćani staviti svoje povjerenje i pouzdanje u Boga, u njegovu riječ, u svete sakramente, osobito u euharistiju i sakrament pomirenja, te u djelovanje njegovoga Duha u svakom trenutku naše povijesti. Pozvani smo s pouzdanjem i vjerom u Boga ići kroz život dan po dan, svjesni da smo u njegovoj ruci i u njegovom planu. Takva vjera i pouzdanje ne lišavaju nas životnih neizvjesnosti i križeva; štoviše, još ih više potenciraju, ali i obećavaju sretan i blagoslovljen kraj, odnosno, bolje rečeno, blagoslovljen početak vječnog života. Upravo na tragu Ivana Krstitelja, Marije, kao i na primjeru Sina Božjega, Isusa Krista, koji su kroz križ i nevolje, vođeni jedino vjerom i pouzdanjem u Boga (u Oca) prispjeli uzvišenju, proslavi i slavnom uznesenju, istaknuo je vlč. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen prigodnom adventskom meditacijom, zajedničkom molitvom, te međusobnim čestitanjem skorih božićnih blagdana. Sljedeći Lectio divina predviđen je za četvrtak, 13. siječnja 2022. u 19.30 sati u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.

Ključne riječi:
dr. Davor Vuković Lectio divina