Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedmi noćni križni put samoborskim krajem

Zagreb (IKA)

U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak, 14. i 15. travnja 2022. godine održan je sedmi noćni križni put župe Samobor pod geslom: Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas“ (Iv 15, 16).

Oko 120 hodočasnika iz petnaestak župa diljem naše domovine obišlo je četrnaest crkvi, kapela, pilova i križeva krajputaša razmatrajući tekst križnog puta kojeg je napisala vjeroučiteljica Katarina Pučar. Meditacije su tako napisane da sudionici mogu razmišljati o Mariji i njenom putovanju s Kristom. Nakon teksta križnog puta na svakoj postaji čitan je jedan ulomak evanđelja, a hodočasnici su molili na razne nakane. Takav bogat molitveni program izmjenjivao se i s trenucima tišine gotovo na čitavoj dionici puta.

Ovogodišnji križonoša bio je predsjednik Bratovštine sv. Jakova apostola, Ante Blažević iz Celina, župa Krista Kralja u Domaslovcu. Njegov pomoćnik bio je Ante Burić a svjetlonoše: Renato Trbuljak, Vlado Kenda, Tomislav Valičević, Denis Kulišić, Ivo Milat i Ivan Briški, svi članovi Bratovštine sv. Jakova. U pratnji su tradicionalno bili i članovi i članice Bratovštine sv. Helene i mladići i muževi Obiteljske zajednice žive krunice.Moderator i voditelj procesije bio je vjeroučitelj Radovan Librić. Svi sudionici iz redova organizatora bili su obučeni u svečane tunike svojih zajednica.

Nakon franjevačke crkve slijedile su postaje: kapela sv. Ane, kapela sv. Jurja, križ na samoborskoj kalvariji, kapela sv. Mihalja, kapelica sv. Antuna Padovanskog, križ i kapela sv. Filipa i Jakoba na Gradišću, križ na Dubravi, kapela sv. Vida na Vrhovčaku, novopostavljeni pil sv. Jakova apostola u dvorištu obitelji Librić na Vrhovčaku, kapela sv. Helene, kapela časnih sestara i župna crkva sv. Anastazije gdje je procesija stigla oko šest sati ujutro. Čitavo vrijeme procesiju su dočekivali zvonari pojedinih kapela, članovi bratovština, časne sestre i vjernici koji su nudili hodočasnicima okrjepu.

Noć je bila topla i ugodna za hodanje a hodočasnici su mogli vidjeti sakralno blago župe sv. Anastazije i franjevačkog samostana. Pjesmom je ovaj susret obogatio gospodin Nedjeljko Pišković koji je predvodio pjevanje pučkih korizmenih pjesama. Sljedeće godine križonoša i njegova pratnja biti će iz redova Bratovštine sv. Helene.