Budi dio naše mreže
Izbornik

Seminar za čitače, voditelje i članove biblijskih skupina

Đakovo (IKA)

U prostorima Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu u subotu, 12. studenoga održan je seminar za čitače, voditelje i članove biblijskih skupina te sve zainteresirane za otkrivanje tajni Biblije pod vodstvom novog povjerenika za biblijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. dr. sc. Ivana Benakovića, uz pomoć suradnika Pastoralnog centra i članova Povjerenstva za biblijski pastoral.

Susretu je nazočilo oko 140 sudionika koje je u seminar uveo vlč. Benaković, predvodeći zajedničku molitvu. Pozdravnu riječ uime nadbiskupa Đure Hranića, uputio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, izrazivši zadovoljstvo organiziranjem ovog biblijskog seminara i potaknuvši sve na traganje za živim Bogom posredstvom biblijske Božje riječi.

Uslijedilo je predavanje vlč. Benakovića pod naslovom „Kako čitati Bibliju i razumjeti ono o čemu ona govori?“. Vlč. Benaković govorio je o nekim osnovnim pretpostavkama za čitanje i bolje razumijevanje biblijskih tekstova. U predavanju je istaknuo da su biblijski tekstovi bogati sadržajem, „a da bi smo ih razumjeli moramo biti ponizni slušatelji te osluškivati o čemu nam govore“. Istaknuo je također da su biblijski tekstovi prikaz iskustva čovjekova odnosa s Bogom koji je vjeran te ne napušta svoj narod, a isto tako predstavljaju svjedočanstvo Božje vjernosti prema čovjeku.

Uslijedilo je deset radionica. Radionice su predvodili članovi biblijskog povjerenstva i vanjski suradnici, a odvile su se po modelu tumačenja biblijskih tekstova Lectio Divina. Rad u radionicama imao je pozitivan odjek zbog jasnijeg shvaćanja Božje Riječi koja može utjecati na čovjekov život i djelovanje prema sebi i bližnjima. Za temu radionica odabran je odlomak iz Jakovljeve poslanice (Jak 1, 19-27) koji govori o pravoj bogoljubnosti s naglaskom na krotkost primanja Božje Riječi koja ima moć spasiti dušu. Tekst je to koji dakle govori o važnosti povjerenja Božjoj Riječi „da bi smo ju na pravi način vršili i djelima očitovali svojim bližnjima“.

Uslijedilo je zajedničko promišljanje i mogućnost za izreći nove prijedloge, pitanja i poticaje, u nadi da će se ovakvi i slični seminari proširiti i na druga područja jer velik broj vjernika nema iskustvo živog susreta s Božjom Riječi. Vlč. Benaković predstavio je zatim nove mogućnosti u ostvarivanju što prikladnijeg biblijskog pastorala u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Podsjetio je tako na osobno započet hod po dekanatima Đakovačko-osječke nadbiskupije gdje nastoji uputiti na važnost čitanja Božje Riječi te najavio neke od biblijskih duhovnih susreta koji se održavaju. Potaknuo je sve sudionike na mogućnost praćenja biblijskih predavanja putem YouTube kanala „Razumljivi Bog – kršćanstvo koje ima smisla“ koji je nedavno, na nagovor bliskih suradnika, osobno pokrenuo, kao i na priključivanje Whats App grupi pod nazivom „Biblijska duhovnost“ gdje se nudi mogućnost osobnog rasta u vjeri putem čitanja Svetog pisma. Seminar je završen molitvom, kako bi Bog blagoslovio širenje Božje riječi u krilu Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Ključne riječi:
Biblija Ivan Benaković seminar