Budi dio naše mreže
Izbornik

Seminar za odgojitelje u bogoslovnim i malim sjemeništima

Sarajevo (IKA)

Odgojitelji svih bogoslovnih i malih sjemeništa u Bosni Hercegovini i dijecezanski referenti za zvanja sudjelovali su 30. rujna u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije i Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu na redovitom godišnjem seminaru u organizaciji Vijeća za bogoslovna i Vijeće za mala sjemeništa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije.

Prigodna predavanja slušali su te sudjelovali u raspravi poglavari s Franjevačke teologije, Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Sarajevu te Nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku i Franjevačkog sjemeništa u Visokom.

Riječi pozdrava svim nazočnima uputio je predsjednik spomenutih Vijeća vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, ističući važnost trajne formacije svih svećenika, a osobito onih kojima je povjerena odgojiteljska služba mladih kandidata za svećeništvo. Kratko je pozdrav uputila i voditeljica Centra dr. Sanda D. Smoljo.

Gost predavač na ovogodišnjem Studijskom danu za odgojitelje u velikim i malim sjemeništima bio je dr. Stefano Guarinelli, svećenik Milanske nadbiskupije, klinički psiholog i psihoterapeut koji više od dvadeset godina prati sjemeništarce, kandidate, kandidatice, svećenike, redovnike i redovnice na putu sazrijevanja u ljudskoj i kršćanskoj zrelosti. Dr. Guarinelli je autor nekoliko stručnih i znanstvenih knjiga koje se bave pitanjima afektivnog sazrijevanja u formaciji, pastoralnog djelovanja Bogu posvećenih osobe, analizom i interpretacijom formacijske dinamike.

Glavna tema Studijskog dana bila je „Hod prema nutarnjoj zrelosti s naglaskom na analizu dinamika u formacijskom kontekstu“. Kroz tri stručna predavanja predavač Guarinelli obradio je nekoliko cjelina, analizirajući intrapersonalne i interpersonalne dinamike te karakteristike kako samoga odgojitelja tako i odgajanika. Analizirajući mnoge varijable koje čine dinamiku formacijskog rada, uputio je na jake ali i slabe točke, propuste koji se mogu dogoditi u odgojnom radu. Napomenuo je važnost razlikovanja strukture i procesa, odnosno biološko-psihološke datosti koju kandidat donosi u odgojnu kuću i samog procesa koji se aktivira u formaciji, odnosno ambijenta koji se na interpersonalnoj razini stvara između odgajanika i odgojitelja, kao i među samim odgajanicima. Proces nije odgovornost jedino odgajanika već i odgojnih figura. Slijedeći naznake pape Franje koji potiče aktiviranje procesa u odgojnim kućama, dr. Guarinelli u izlaganju nije davao „recepte“ već je potaknuo osobnu refleksiju sudionika, stimulirao na razmišljanje i revidiranje odgojnih procesa svakog odgojnog tima. U raspravi se raspravljalo o nekoliko važnih tema kao što su: pitanje dvostrukog života/morala, utjecaj društvenih mreža i virtualnog svijeta, pitanje uloge žene u odgoju i praćenju kandidata, potrebi supervizijskog rada s odgojiteljima, fenomenu homoseksualnosti i sl.

Seminar je završen misnim slavljem koje je predvodio kardinal Puljić i druženjem u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.