Budi dio naše mreže
Izbornik

Seminar za župne dopisnike i suradnike Tiskovnog ureda

Đakovo (IKA)

Na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu 9. ožujka održan je seminar za župne dopisnike i suradnike Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Uime đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića okupljene je pozdravio generalni vikar mons. Ivan Ćurić.

Prisjećajući se povijesti Tiskovnog ureda, rekao je: „Kad je u Đakovu 2002. godine ustanovljen biskupijski tiskovni ured, htjelo se i na taj način posebnom službom župnih dopisnika povezati naše zajednice. Pokazati da župe nisu izolirani otoci već da su povezane i uključene u jedno veliko i istinsko zajedništvo Crkve i njezina poslanja, ali sasvim naravno i svijeta i konkretne društvene stvarnosti“. Podsjetio je na i poruku pape Franje za 53. svjetski dan sredstava društvene komunikacije pod naslovom „’Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“, kao poticaj izgradnji istinskog ljudskog zajedništva. Pozvao se na papu Franju koji identitet ljudi vidi u zajedništvu i drugosti „što nam treba pomoći da ne gledamo osobe kao konkurente“. Stvarnost je više zajedništvo, a manje arena u kojoj su osobe suprotstavljene. U takav pogled bi trebalo uključiti i novi svijet društvenih mreža kako napominje i papa Franjo na kojega se mons. Ćurić osvrnuo.

Uslijedilo je izlaganje glavnog urednika Hrvatske katoličke mreže (HKM) Siniše Kovačića koji je prenio pozdrave ravnatelja HKM-a mons. Fabijana Svaline.

„Kada bi trebali pošteno i objektivno ocijeniti kako se komunicira i kako se plasiraju informacije i vijesti, te koja je Nadbiskupija najaktivnija i proaktivnija u medijskom smislu, onda bi to u svakom slučaju bila i Đakovačko-osječka nadbiskupija i vaš Tiskovni ured. Na tome vam od srca želim zahvaliti!“, rekao je Kovačić te je potom predstavio djelovanje Hrvatske katoličke mreže i potaknuo na još bolju suradnju. Među ciljevima HKM-a istaknuo je informiranje katoličke, ali i opće javnosti koja pokazuje sve veći interes. „Želimo proaktivno djelovati, biti širitelji vijesti“, rekao je glavni urednik i naglasio otvorenost za suradnju, želju za komuniciranje dobrih sadržaja i dobrih priča koje postoje, samo ih treba prenijeti u medije. Govoreći o uspješnom procesu integracije svih sastavnica HKM-a, Kovačić je pojasnio: „Uspjeli smo pokrenuti svijest da mi ne trebamo biti neki mali mediji u kutu, već možemo biti pokretači priča koje onda i drugi mediji rado i često preuzimaju“. Zahvaljujući župnim dopisnicima za njihov doprinos, glavni urednik potaknuo ih je da se ne boje komunikacije s Tiskovnim uredom i HKM-om već da ustraju u radu i nastojanjima oko širenja dobrih vijesti.

Prof. dr. Milica Lukić, voditeljica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku održala je predavanje „O publicističkom (novinarskom) stilu hrvatskoga standardnog jezika za potrebe oblikovanja tekstova ‘Vjesnika’“.

Posvjestila je kako jezik oblikuje svako izražavanje, pa i u novinarstvu. „Novinarski stil je samo jedan u nizu stilova koje treba razlikovati. Ako pišete novinarski tekst određenog žanra onda se treba ugledati u druge novinare koji pišu u tome žanru, odnosno svaki stil je uzor samome sebi“, istaknula je dr. Lukić i pojasnila kako je posebnost novinarskog stila njegova kombinacija sa svim ostalim stilovima, ovisno o tematici o kojoj se piše, što pridonosi njegovoj složenosti. Dopisnike je upoznala s najčešće korištenim stilskim figurama u novinarskim tekstovima. Uslijedila je radionica „Od laika do ‘Vjesnikova’ novinara profesionalca“ pod vodstvom prof. dr. Lukić.

 

Sudionici su podijeljeni u grupe te su zajednički oblikovali zanimljive naslove, nadnaslove i podnaslove tekstova koristeći razne stilske figure. Osvrćući se na uspješan, zanimljiv i dinamičan rad tijekom radionice, predavačica je uputila kako se u formiranju naslova najčešće koriste elipsa, antiteza i frazemi te je župne dopisnike potaknula da navedeno primjene u svome daljnjem radu.

Na kraju seminara riječ zahvale uputio i glavni urednik Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije doc. dr. Boris Vulić koji je u 147. godište postojanja ušao s izmijenim naslovom.

„Dosadašnji naziv ‘Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije’ promijenili smo u ‘Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije’. Uvjereni smo da je ova promjena u duhu sporazuma između naše Nadbiskupije i Srijemske biskupije te da prikladnije odražava objektivne crkvene prilike, pri čemu na poseban način ističemo hvalevrijedno pokretanje vjerskog časopisa Srijemske biskupije pod nazivom ‘Nada’“, naglasio je urednik dr. Vulić i spomenuo nove izazove digitalizacije ‘Vjesnika’ koja se uspješno provodi. Uz zahvalu župnim dopisnicima na njihovu doprinosu, urednik ‘Vjesnika’ na suradnji je zahvalio i Mirku Mihaljeviću te djelatnicima Tiskovnog ureda.