Budi dio naše mreže
Izbornik

Šesta redovita sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA)

Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije pod predsjedanjem splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića održana je u srijedu 16. siječnja u Vijećnici Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu.

Nakon uvodne molitve, nadbiskup je pozdravio okupljene članove Pastoralnoga vijeća te podsjetio na važnost i ulogu Vijeća u Mjesnoj Crkvi, a na poseban način u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Nadbiskup, generalni vikar mons. Miroslav Vidović i pastoralni vikar dr. Nediljko Ante Ančić kratko su se osvrnuli na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji je u rujnu 2018. održan u Solinu. Pohvalili su kvalitetnu organizaciju susreta, u prvom redu članove različitih pododbora u pripremi Susreta, zatim više od stotinu volontera i sve koji su svojim angažmanom oplemenili Susret. Izvijestili su nazočne članove o uspješnosti i humanitarne akcije „Obitelji za najmanje“ koja se odvijala u sklopu samog susreta.

Poticaji i unapređenje obiteljskog pastorala nakon Susreta obitelji bila je središnja tema ove sjednice. Članovi vijeća iznijeli su svoja mišljenja i prijedloge kako susret obitelji može postati okidač za unapređenje pastorala obitelji. U prvom redu potrebno je pokušati ostvariti sustavan i usklađen rad različitih institucija koje se na području Splitsko-makarske nadbiskupije bave obiteljskim pastoralom: Ured za obitelj, Obiteljsko savjetovalište, Caritas Nadbiskupije, razne obiteljske, svjetovne i redovničke zajednice te osobito župe. Govorilo se o organizaciji godišnjeg susreta za obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije kojima bi prethodila katehetska i pastoralna priprava u župama. Predloženo je i organiziranje tribina za obitelji na kojima bi se ugostili stručnjaci s različitih područja koji bi progovorili o konkretnim problemima s kojima se obitelji susreću i ponudili moguća rješenja i izlaze (npr. problemi ovisnosti, kocke, financijski problemi i sl.). Takve tribine i stručni skupovi mogu izrasti i u svojevrsnu godišnju „obiteljsku školu“.

Govor o obiteljskom pastoralu nužno uključuje i starije osobe – djedove i bake u obiteljima, one u domovima za starije i nemoćne kao i osobe treće dobi koje žive same. Da bi se osvijestila važnost djedova i baka u obiteljima, Katehetski ured u ovoj školskoj godini organizira natječaj dječjih likovnih i literarnih radova o temi „Na koljenima djeda i bake“. Iznesen je i niz problema s kojima se naša mjesna Crkva susreće u pastoralu starijih. U prvom redu su to seoske župe s mahom starijim stanovništvom gdje župnici katkada teško mogu odgovoriti na zahtjevnu službu obilaska starijih i bolesnih, osobito po seoskim domovima za starije i nemoćne te osobama koje žive same u daljim dijelovima župe. Uz pastoral starijih osoba usko se veže i sakrament bolesničkog pomazanja koje se više ne smije promatrati kao posljednja pomast nego kao sakrament ozdravljenja, odnosno prigoda za susret i eventualnu evangelizaciju obitelji i samoga bolesnika.

Najavljeno je i ovogodišnje nadbiskupijsko hodočašće u Poljsku od 7. do 13. listopada. Nadbiskupijska su se hodočašća pokazala kao prepoznatljivi i dobro prihvaćeni susreti vjernika iz različitih krajeva Nadbiskupije. Hodočašće u Poljsku bi se sastojalo od posjeta Mariazellu, Beču, Čenstohovi, Auschwitzu, Wadowicama, Krakovu, Wieliczku, Budimpešti i dr. Prijave će uskoro biti otvorene pa će se hodočasnici moći prijaviti direktno agenciji koja organizira hodočašće.

Budući da nadbiskup zbog ranije preuzetih obveza u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji nije mogao ostati do kraja sjednice, na kraju su generalni i pastoralni vikar u njegovo i svoje ime zahvalili svim članovima Pastoralnoga vijeća na prijedlozima koje su iznijeli na sjednici, a osobito na njihovom trudu i zalaganju u zadaćama koje vrše i kršćanskom svjedočenju u sredinama u kojima djeluju.
Sjednica je završila zahvalnom molitvom i zajedničkom večerom.