Budi dio naše mreže
Izbornik

Šesti dan devetnice sv. Dujmu, zaštitniku grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA)

Šestoga dana devetodnevne priprave za proslavu svetkovine sv. Dujma, u ponedjeljak 3. svibnja, na blagdan sv. Filipa i Jakova, misno slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je don Marko Ćubelić, kanonik i pokorničar Prvostolnog kaptola. U koncelebraciji je bio katedralni župnik don Ante Mateljan.

U propovijedi don Marko je govorio o čovjeku tijela i čovjeku duha, o mučenicima i svjedocima vjere. Započeo je stihovima pjesme Petra Preradovića: „Ljudskom srcu uvijek nešto treba, zadovoljno nikad posve nije: Čim željenog cilja se dovreba, opet iz njeg sto mu želja klije“. U tom je svjetlu naglasio kako je čovjek suvremenoga doba usmjeren na materiju i materijalno, a duhovno je zapustio. „Po gradovima i selima čujemo da ne postoji životni idealizam, mnogi do vjere malo ili nimalo ne drže. Čovjek današnjice želi utažiti žeđ svoga bića materijalnim dobrima. Želi stvoriti raj na zemlji, u kojem su riješeni svi problemi, zadovoljene sve potrebe“, kazao je propovjednik dodavši da ni tada čovjek ne bi prestao tražiti i težiti nečemu višem. U tom je duhu podsjetio na misao F. M. Dostojevskoga koji se pitao: kakvog bi smisla imalo sve to ako je smrt svemu tome svršetak? Naglasio je da ni znanost, ni tehnika, ni „raj zemaljski“ ne mogu dati odgovore na čovjekova pitanja.

U nastavku propovijedi govorio je o preispitivanju svoga odnosa prema Isusu Kristu, o tome kako je Krista „sresti i upoznati najveća milost koja čovjeka jedina može učiniti sretnim. Krist pokazuje put prema Ocu nebeskom. On razrješava zagonetku života i smrti. Za sebe je rekao da je put, istina i život. Hodimo tim putem, živimo tim životom i slijedimo tu istinu! Tu istinu slijedio je i sv. Dujam i apostoli sv. Filip i Jakov koje danas slavimo“.

Naglasio je da se svecem ne rađa nego postaje: „Nisu sveci rođeni svetima nego milošću Božjom, plemenitim težnjama, neslomljivom snagom i voljom živjeli su svoj život po načelima evanđelja. Biti svet znači birati evanđeoska načela kao mjerilo života i nastojati svim silama ići putem tih načela. Sveti Dujam nam je u tome primjer i uzor“.

Na kraju propovijedi uputio je molitvu mučeniku svetome Dujmu, zaštitniku grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije: „Pogledaj na nas i na djecu našu da ih nikada ne okuži grijeh i opačina. Pogledaj na naše mladiće i djevojke da ti vazda ostanu vjerni. Pogledaj na naše muževe i žene da sačuvaju neokaljanu bračnu vjernost i da imaju razumijevanja, pažnje i opraštanja jedni prema drugima. Pogledaj naše starce i starice da im milostivi Bog pomogne nositi njihove jade, da im oprosti grijehe i pripremi ih za sretnu vječnost“.

Za vrijeme mise pjevalo je samo nekoliko pjevača katedralnog zbora uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića, koji su na kraju otpjevali pohvale u čast sv. Dujma i „Kraljice neba“. Izravni prijenos mise bio je putem YouTube kanala Splitsko-makarske nadbiskupije i društvenih mreža.

Devetodnevna priprava za proslavu sv. Dujma se u splitskoj prvostolnici nastavlja u utorak 4. svibnja misnim slavljem u 18 sati koje predvodi don Jure Vrdoljak uz izravni prijenos mise na Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije i putem društvenih mreža.