Budi dio naše mreže
Izbornik

Šesti Hrvatski socijalni tjedan „Demografija – iseljavanje – migracije“

Zagreb (IKA)

Šesti Hrvatski socijalni tjedan pod naslovom „Demografija – iseljavanje – migracije“ održat će se 22. – 23. listopada u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, Ksaverska cesta 12a. U ime Hrvatske biskupske konferencije tjedan organizira njezina ustanova Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve na čijem čelu je pročelnik prof. dr. Stjepan Baloban.

Tijekom dva dana bit će održano 9 plenarnih predavanja i 25 izlaganja u 9 panela koji pokrivaju tematske cjeline iz naslova Šestog Hrvatskog socijalnog tjedna te će puno prostora biti posvećeno raspravama i zajedničkom promišljanju. Broj od 34 predavačica i predavača, najvećim dijelom poznatih i priznatih stručnjaka za pojedina područja, jamči temeljit pristup tematici koja po svim svojim implikacijama predstavlja jedan od najvažnijih izazova za hrvatsku sadašnjost i budućnost. Želja je organizatora da se u predavanjima i raspravama uz vjerodostojno iznošenje činjenica i dubinskih analiza te otvoreno i iskreno suočavanje sa stvarnošću traže novi putovi i nova rješenja.

Zbog aktualne epidemiološke situacije program Tjedna odvijat će se kombinirano, dio uživo, a dio na daljinu. Tako će se u prostorima Hrvatske biskupske konferencije okupiti predstavnici iz svih hrvatskih nadbiskupija i biskupija. S njima će putem suvremene tehnologije biti povezani sudionici koji će se u isto vrijeme okupiti u pojedinim nadbiskupijskim i biskupijskim središtima.

Sva plenarna predavanja u petak, 22. listopada, i u subotu 23. listopada, prije podne, bit će prenošena putem youtube kanala Hrvatske katoličke mreže.

Hrvatski socijalni tjedni utemeljeni su 30- tih godina 20. stoljeća. Tako su prva četiri Tjedna održana 1932., 1937. (Obitelj u današnjem društvu), 1938. (Društveni poredak i društveni pokreti), 1940. (Briga za buduća pokoljenja Hrvatske). 5. Hrvatski socijalni tjedan održan je 2011. u Zagrebu na temu Kultura rada u Hrvatskoj.