Budi dio naše mreže
Izbornik

Šesti molitveni susret unutar novoga ciklusa „Lectio divina“

Osijek (IKA)

U pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku u četvrtak, 2. prosinca održan je šesti molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa „Lectio divina“, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku.

Susret je počeo zajedničkom uvodnom molitvom. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko video veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane na adresi https://www.youtube.com/watch?v=D0t6XqeGVLE

Za temu susreta odabran je odlomak iz Lukinog evanđelja (Lk 21, 8-19; 25-36) koji donosi Isusovu eshatološku besjedu, tj. govor o svršetku svijeta i povijesti te o dolasku Sina Čovječjega. Ovaj tekst je odabran jer je jedna od tema došašća, uz pripravu za Božić, priprava za Isusov ponovni i konačni dolazak u sili i slavi. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković istaknuo je da eshatologija, odnosno govor o posljednjim stvarima, pripada samom srcu kršćanske vjere. Još Stari zavjet, a onda i Isusovo naučavanje, jasno govori o Danu Gospodnjem, o konačnom sudu, o definitivnoj uspostavi kraljevstva Božjega te o ponovnom Božjem, odnosno Kristovom dolasku na koncu vremena. I u odabranom odlomku iz Lukinog evanđelja Isus jasno najavljuje svršetak svijeta kojemu će prethoditi velike nevolje, ratovi i pobune, pa i progonstva njegovih učenika. Ipak, Isusov govor izražava jasnu uvjerenost u krajnju Božju pobjedu, usprkos mračnim danima koji toj pobjedi i slavnom dolasku Sina Čovječjega prethode, istaknuo je dr. Vuković.

Važne su Isusove upute učenicima kako se postaviti pred svime što se ima zbiti. Unatoč nevoljama i progonstvima, Kristovi učenici su pozvani sačuvati strpljivost i postojanost („svojom ćete se postojanošću spasiti“), pozvani su nadići očaj i malodušnost jer dolazak Sina Čovječjega, tj. samog Isusa Krista, za učenike ne znači propast već spasenje i otkupljenje („uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje“). Isusove riječi, dakle, donose utjehu i mir, ali i poziv na budnost i molitvu u iščekivanju njegovog dolaska („budni budite i u svako doba molite“). Vrijeme došašća, tj. adventa je, u tom smislu, izvrsna prigoda za duhovno buđenje i obnovu svijesti, ali i žive vjere, ustrajne molitve i djelatne ljubavi u iščekivanju, bilo Božića – blagdana Isusovog rođenja, bilo Paruzije – Isusovog ponovnog dolaska u slavi i sili, naglasio je vlč. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom. Sljedeći Lectio divina predviđen je za četvrtak, 16. prosinca u 19.30 sati u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.

Ključne riječi:
dr. Davor Vuković Lectio divina