Budi dio naše mreže
Izbornik

Šestog dana devetnice u Župi Uzvišenja Svetoga Križa upriličena obnova bračnih zavjeta

Sveti Križ Začretje (IKA)

Na inicijativu župnika Vladimira Drnetića, u nedjelju 10. rujna u Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Svetom Križu Začretju tijekom misnoga slavlja upriličena je obnova bračnih zavjeta.

Odazvalo se 56  parova koji su slavili jubilarne godišnjice zajedničkog života.

Euharistijsko slavlje predvodio je krašićki župnik vlč. Ivan Vučak. Na početku je pozdravio sve okupljene, na osobit način bračne parove koji su ponajprije došli na misu zajedno kao obitelj proslaviti Gospodina i njegovo djelo spasenja te zahvaliti Gospodinu za velika djela koja im učini u njihovom međusobnom bračnom i obiteljskom životu, upravo po sakramentu njihova braka.

U homiliji je podsjetio vjernika da su po krštenju braća i sestre i jedno Kristovo tijelo. „Glava tog tijela je Isus Krist, ali onda i mi danas ovdje sabrani vjernici okupljeni oko njega. Danas ovdje imamo ovo prekrasno raspelo, križ, o kojemu želimo razmišljati što on znači za nas.

Današnje evanđelje koje smo čuli govori o ljubavi. A upravo je ljubav ta koja nas je okupila u ovoj crkvi kako bi vi obnovili svoja bračna obećanja. Trudite se i nastojte dalje održavati i ispunjavati Božju zapovijed ljubavi, odnosno ljubiti Boga i sve svoje bližnje kao sebe same“, poručio je propovjednik.

Kazao je da su najbolja sredstva tog svjedočanstva osobni primjer i ljubav koju se može na razne načine iskazivati drugima.

„Dati obećanje drugom čovjeku nije teško. No, dati obećanje jedno drugom i Bogu, izreći obećanje pred zajednicom te ga i održati, pogotovo kad dođu životne poteškoće, nije lako. Nije lako, ali je moguće. U tom smislu kršćanska bratska ljubav upravo je darivanje sebe bračnome drugu i žrtvovanje sebe za dobro svoga bračnog druga i svoje obitelji“, rekao je vlč. Vučak.

Potom je slavljenike pozvao da ostanu vjerni Bogu ustvrdivši da je to najbolji način da sačuvaju jedno drugom ljubav i vjernost kako su i obećali pred oltarom na dan svoga vjenčanja. Pozvao je bračne parove jubilarce da se trude, bez obzira koliko su godina u braku, svaki dan jedno drugom malo više približiti i biti zahvalni što su se našli između milijuna ljudi i što su još uvijek zajedno.

Nakon homilije uslijedila je obnova bračnih obećanja za prisutne parove, koji su ponovno izrekli bračnu privolu.

Na kraju misnoga slavlja vlč. Drnetić zahvalio je prije svega bračnim parovima koji su se odazvali pozivu te došli posvjedočiti svoju bračnu ljubav i vjernost, ali biti ujedno poticaj mladima da se ohrabre stupiti u brak i osnovati obitelj.

Susret je završio druženjem u Pastoralnom centru.