Budi dio naše mreže
Izbornik

Sestre franjevke od Bezgrješnog Začeća u Dubrovniku proslavile obljetnice zavjetovanja

Dubrovnik (IKA)

Pet sestara Družbe franjevki od Bezgrješnog Začeća proslavilo je u kući Matici na Dančama u Dubrovniku u subotu 26. lipnja 50. obljetnicu polaganja redovničkih zavjeta, a dvije sestre 60. obljetnicu, piše na mrežnim stranicama Družbe.

Zlatni jubilej proslavile su sestre: s. M. Jelena Ljuljđuraj, s. M. Kristina Jakovljević, s. M. Kornelija Zorić, s. M. Irena Tokić i s. M. Emilija Jasak, a dijamantni s. M. Rafaela Vrdoljak i s. M. Dolores Runje.

Vrhunac dana bila je svečana misa zahvalnica koju je predslavio župnik zagrebačke Župe Kraljice svete Krunice fr. Ivan Marija Tomić, OP, a suslavio je gvardijan samostana Male braće u Dubrovniku fra Veselko Grubišić.

U jezgrovitoj i sadržajnoj propovijedi predslavitelj je, osvrnuvši se na misna čitanja, rekao da ona naizgled nemaju izraženu poveznicu s proslavom obljetnice, međutim ono što povezuje i Abrahama i satnika iz Kafarnauma i sestre slavljenice jesu tri ključne riječi: Ecce – Evo me!, Fiat – Neka mi bude! i Magnificat – Veliča! Na početku svakog poziva odnosno odaziva stoji „Evo me“, a kroz sav život, uvijek iznova, potrebno je, poput Marije, izgovarati svoj Fiat – Neka mi bude! I ako smo u svojim danima nastojali ljubavlju odgovoriti na Božju ljubav, moći ćemo kao i naše sestre jubilarke, gledajući unatrag, pjevati s Marijom i svoj Magnificat – Veliča, poručio je.

Nakon slavlja oko euharistijskog stola, radosno slavlje u zahvalnosti i pjesmi nastavilo se za obiteljskim stolom u nazočnosti ostalih redovnica Družbe. Nisu zaboravljene ni pokojne sestre za koje se molilo na groblju.

Sestre slavljenice su se za slavlje ovih obljetnica pripremale duhovnim vježbama koje je od 21. do 25. lipnja u Samostanu sv. Marije na Dančama vodio fr. Ivan Marija. U duhovnim vježbama su, uz sestre jubilarke, sudjelovale druge sestre iz cijele Družbe. Bila je to milosna prilika za duhovnu izgradnju i rast u zajedništvu s Gospodinom i međusobno.