Budi dio naše mreže
Izbornik

Šibenik: Počela proslava blagdana sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

Proslava blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca počela je u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku u ponedjeljak 14. studenoga 2022. slavljem prvih misa.

Jutarnju misu predslavio je rektor nacionalnog svetišta i gvardijan Samostana sv. Frane fra Josip Ivanović.

„Osjećajući da je izabran od Gospodina, slušajući njegov prijateljski zov ljubavi, Nikola ostavlja svijet; po uzor asiškoga siromaha Franje slijedi Krista; vođen nadahnućem Duha, upućuje se u Bosnu dopuštajući se iznenaditi Božjom providnošću; potpuno se prepušta u Očeve ruke i stavlja pod Kristov štit. To će ga dovesti i do Jeruzalema“, podsjetio je u homiliji.

Dodao je da Nikolina želja nije bila da se „zadovoljiti se osrednjošću, nego biti Božji suradnik u svijetu, vratiti duše Bogu i posvetiti što više duša. Za Nikolu je prijeko bilo potrebno gorjeti, nikada se ne ugasiti, trajno nadolijevati ulje Božje milosti i ne izgubiti orijentir u životu. Trajno je revnovao za Boga: kao dijete, kao student, kao redovnik i svećenik, kao apostol i misionar. Mnogi su, doduše, htjeli ugasiti tu vatru, ali mnoge vode ne mogu ugasiti ljubav niti je rijeke potopiti (Pj 8, 7a).“

„Gorjeti, žariti, paliti, u konačnici izgorjeti bio je očito Nikolin modus vivendi (način življenja) jer zapaliti svijet ognjem ljubavi cilj je Božjega silaska na zemlju (KS, 827). Njegov modus vivendi postaje i jest ars vivendi (umjetnost življenja) protkan umjetnošću vjerovanja (ars credendi) i umjetnošću slavljenja (ars celebrandi); iz njegova življenja očituje se ljepota vjerovanja i povjerenja, i žarka želja za proslavom Boga, riječju i djelom“, ustvrdio je o. Ivanović.

„Krist je to učinio svojom oporukom i zapovijeđu ljubavi, a Nikola i braća svojim neodstupanjem od zapovijedi Kristove“, poručio je između ostaloga.

Prijepodnevnu misu predslavio je ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić.

U homiliji je istaknuo raspoloživost za Božje planove, kao karakteristiku Božjih učenika. Bog je čovjeka stvorio iz neizmjerne ljubavi a ne slučajno, naglasio je. Božji je plan da preko čovjeka njegovo kraljevstvo zaživi u ovomu svijetu. Stoga je važno, dodao je, „da nikada ne zaboravimo da smo doista pozvani biti pravi Isusovi učenici kao što je to bio i naš sv. Nikola“.

No, pitanje je kako to postići u svakodnevici. „Možemo reći da je tajna ili formula u uvijek novom dolaženju na Izvor – kod Gospodina. Ova današnja sveta misa i ovo naše zajedništvo u ovomu svetištu zapravo je dolaženje na Izvor, dolaženje Gospodinu – traženje te njegove snage, tog zajedništva s njime, da uđe u naše srce, u naše biće, u naš mentalitet, u naš način razmišljanja i da počnemo razmišljati na taj Božji način“, kazao je fra Miljenko.

Okupljenim vjernicima posvijestio je da je zato, kad god se dođe u crkvu, dobro kazati: „Bože, daj mi svoga Duha da gledam, razmišljam mislim, govorim, činim na tvoj način, a ne na svoj. Daj mi to svoje srce da moje doista postane tvoje.“

„To je uspio sv. Nikola, i u tomu nam svijetli kao konkretan primjer svakoga dana. Drugim riječima, biti Isusov učenik znači biti spreman postati oruđe u njegovim rukama da on onda djeluje po nama i čini ono što je njegova volja“, poručio je između ostaloga o. Hontić.

Nakon misa, štovatelji sv. Nikole Tavelića, Šibenčani i hodočasnici su, paleći svijeće, uputili svoje molitve pred najstarijim svečevim likom, izloženim u sredini crkve. Slika će u svečanom okviru u 17:30 u procesiji proći šibenskim ulicama, a zatim će u nacionalnom svetištu – crkvi sv. Frane središnje slavlje euharistije predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić.

Svetište je, kao i inače, cijeloga dana otvoreno vjernicima za osobnu pobožnost.