Budi dio naše mreže
Izbornik

Simpozij o bl. Giuseppeu Puglisiju, prezbiteru i mučeniku

Rim (IKA)

U organizaciji rimskog sveučilišta LUMSA (Libera Università Maria Santissima Assunta) te Vatikanske zaklade kardinal Salvatore De Girgi, u Rimu je, u utorak 12. prosinca, održan simpozij o don Pinu Puglisiju, izvještava agencija SIR na svojim mrežnim stranicama, a prenosi Dikasterij za kauze svetaca.

Tom prigodom papa Franjo uputio je svoju poruku prof. Francescu Boniniju, velikom rektoru LUMSA-e čiji prijevod u cijelosti donosimo u nastavku:

„Radostan što mogu uputiti svoje pozdrave prigodom održavanja simpozija o don Pinu Puglisiju koji se obilježava o tridesetoj obljetnici njegova mučeništva od strane mafije i o desetoj obljetnici njegove beatifikacije. Ovo je i zgodna prigoda da se još jednom ponovi potpuna nepomirljivost svake zločinačke organizacije, mafije, Camorre ili ‘ndranghete, i Evanđelja.

Zahvaljujem Vatikanskoj zakladi kardinala Salvatorea De Giorgija koja je organizirala ovaj simpozij zajedno sa Libera Università Maria Santissima Assunta. Pozdravljam predavače i sve one koji svojim prisustvom pokazuju koliko drže do svjedočanstva mnogih svetih svećenika, poput bl. Pina Puglisija, koji se svakodnevno i tiho, daleko od svjetla reflektora, svjedočanstvom života, bore protiv kriminala prianjajući uz evanđeoske riječi: „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati” (Mt 5,9).

Još uvijek u svima snažno odzvanja upozorenje protiv mafijaša koje je prije trideset godina, 9. svibnja 1993., izrekao sveti Ivan Pavao II. u Velle dei Templi (Dolina hramova, op. prev.) u Agrigentu. Nekoliko mjeseci nakon tog proročanskog i, nažalost, još uvijek aktualnog vapaja, mafija je 15. rujna 1993. ubila i don Pina Puglisija, dobrog svećenika, milosrdnog svjedoka Očeve ljubavi u četvrti Brancaccio u Palermu, gdje je bio župnik.

Don Pino je ubijen na svoj 56. rođendan jer je htio svoj narod, a posebno mlade, izvući iz kandži mafije. Crkva se nikada neće umoriti od snažnog ponavljanja da „oni koji slijede ovaj put zla u svojim životima, kao što je mafijaški, nisu u zajedništvu s Bogom: oni su izopćeni!“ (Homilija, misa u Spianati di Sibari, 21. lipnja 2014.). Svi se sjećaju da je don Pino svojim ubojicama odgovorio osmijehom rekavši jednostavno: „Očekivao sam to!“ Njegovo svjedočanstvo, njegovo mučeništvo in odium fidei (iz mržnje prema vjeri, op. prev.), njegova krv prolivena za ljubav prema evanđelju i ljudima koji su mu bili povjereni postali su sjeme koje je u trideset godina od njegove smrti urodilo plodom i dalo nam mnoga djela dobra i mir. Taj mir koji nedostaje tolikoj našoj braći i sestrama koje nosimo u našim srcima, poput naroda u Ukrajini, Izraelu i Palestini. Nemojmo se umoriti moleći za njih!

Dok vas sve povjeravam zaštiti Blažene Djevice Marije i blaženog Pina Puglisija, šaljem vam svoj blagoslov koji udjeljujem i vama dragim osobama, moleći da se i vi ne zaboravite moliti za mene.

Iz Vatikana, 9. prosinca 2023.

FRANJO

________________

Bl. Giuseppe Puglisi rođen je 15. rujna 1937. u Palermu (Sicilija), u siromašnoj četvrti  Brancaccio. Nakon što je 1960. zaređen za prezbitera, u narodu je ostao zapažen kao onaj koji se borio protiv organiziranoga kriminala, posebno mafije, zbog čega je i ubijen 15. rujna 1993. Zauzimajući se također i za odgoj djece i mladih, utemeljuje i centar s imenom Oče naš. Prigodom beatifikacije 25. svibnja 2013. nadbiskup Palerma kardinal Paolo Romeo  istaknuo je kako u životu i mučeništvu bl. Giuseppea „Crkva prepoznaje uzor koji valja nasljedovati. Mafijaška ruka koja ga je 15. rujna 1993. barbarski ubila, oslobodila je pravi život iz toga zrna pšenice koje je u svojemu djelu evangelizacije svakoga dana umiralo kako bi donijelo plod.“ Don Giuseppe ostat će zapamćen kao prezbiter koji je utjelovio evanđelje protiv snaga zla, pojavljivalo se ono u obliku mafije ili u nekom drugom obliku zla u svijetu. Poticao je uvijek na međusobni dijalog, tražio opće dobro svih ljudi i to uvijek u svjetlu evanđeoskih vrijednosti i nauka.