Budi dio naše mreže
Izbornik

Simpozij o palijativnoj skrbi u Torontu

Toronto (IKA)

Mons. Noël Simard, biskup Valleyfielda, Quebec, Kanada, predsjedat će Simpozijem o palijativnoj skrbi koji će se održati u Torontu od 21. do 23. svibnja pod pokroviteljstvom Papinske akademije za život i Kanadske konferencije katoličkih biskupa, objavljuje Vatican News na svojim mrežnim stranicama.

Palijativna skrb nije “ukidanje nečijeg života”, ističe biskup Simard, već je zadaća palijativne skrbi “pratiti svaku osobu dok se njezin zemaljski život bliži kraju i da se brine o njezinim fizičkim, emocionalnim, psihološkim, društvenim i duhovnim potrebama”.

U intervjuu za Vatican News prije simpozija, biskup Simard primijetio je zbunjenost oko palijativne skrbi u kojoj se dopušta eutanazija pod eufemizmom “medicinska pomoć u umiranju” ili MAID. Ova praksa uključuje liječnike ili medicinske sestre koji ili daju lijekove za okončanje života pacijenta ili pak daju lijekove koje uzimaju pacijenti sami u istu svrhu.

No, nasuprot tome, palijativna skrb “prati ljudske živote”, rekao je biskup Simard, pokušavajući odgovoriti na sve potrebe osobe. “Dakle, da, trebamo odgovoriti na problem patnje i boli”, kaže biskup, “ali u isto vrijeme postoje mnoge druge potrebe” kojima treba uzeti u obzir.

Stoga je ovotjedni simpozij s temom “Prema narativu nade: Međunarodni međuvjerski simpozij o palijativnoj skrbi” usmjeren na promicanje dobre palijativne skrbi, ali i na razvoj “kulture odgovornosti” u pogledu skrbi na kraju života.

Pratnja je jedna od glavnih tema simpozija, a biskup Simard je pažljivo objasnio što taj pojam znači. Ključni dio pratnje je uvjeravanje umirućih da nisu teret drugima, već da imaju dostojanstvo koje se nikada ne gubi.

“Mi im kažemo: ‘Vi ste još uvijek osoba koju Bog voli. Imaš svoje mjesto u društvu. A mi smo tu da vam kažemo da vas volimo’”, rekao je Biskup. No, to također znači uvjeriti ih da nisu sami i da im se izrazi Božja samilost i nježnost koja ih nikada ne napušta.

Biskup Simard također je istaknuo važnost slušanja osobe, “njezinih strahova, njezinih tjeskoba, a također i onoga što ne može reći… pratnja im pomaže da izraze” svoje nade i strahove dok se približavaju kraju svog života.

“Palijativna skrb”, nastavio je Biskup, “brine i za članove obitelji i druge njegovatelje, za koje pratnja može biti izazov. Moramo biti tu da ih saslušamo i možda im dati malo predaha”, rekao je, dodajući da je “slušanje svih onih koji su uključeni u palijativnu skrb ključno”.

Kanadski biskup također je istaknuo nužnost pratnje u duhovnom životu umirućeg. Molitva i primanje sakramenata važna su sredstva koja pomažu osobi da se pripremi “da ode i pridruži se Gospodinu u slavi”, odražavajući “vrlo važnu ulogu” palijativne skrbi za duhovni život.

Biskup Simard zaključio je razgovor podsjećajući na redovite pozive pape Franje na “blizinu” i naglašavajući važnost prisutnosti, držanja voljene osobe za ruku i uvjeravanja da nije sama.