Budi dio naše mreže
Izbornik

Simpozij povodom 100. obljetnice osnutka Provincije Presvetoga Srca Isusova školskih sestara franjevki

Split (IKA)

U povodu 100. obljetnicu Provincije Presvetoga Srca Isusova školskih sestara franjevki Krista Kralja, u kući matici na Lovretu u Splitu, u subotu 26. studenoga održan je simpozij o osnutku i djelovanju Provincije kroz minulo stogodište te pogledu u budućnost.

Simpozij je obuhvatio društvene i političke okolnosti u Splitu u vrijeme osnivanja Provincije Presvetoga Srca Isusova, utjecaj školskih sestara franjevki na odgoj i obrazovanje u Splitu i okolici od 1904. do danas, prikaz okolnosti osnivanja i osamostaljenja Hrvatske provincije te značaj prve provincijske predstojnice s. Ladislave Kalinšek.

Nizom izlaganja prikazano je djelovanje sestara u radu s mladima, odgojno-obrazovnim ustanovama, domaćinskim službama i Domu za starije i nemoćne osobe Lovret te nastanak i razvoj Misije u DR Kongu.

Program simpozija zaključen je izlaganjima o apostolatu školskih sestara franjevki u kontekstu sinodskog puta Crkve i vjernosti franjevačkom poslanju.

Proslava jubileja nastavlja se u nedjelju 27. studenoga svečanim euharistijskim slavljem koje će u 10:30 u samostanskoj kapeli predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.