Budi dio naše mreže
Izbornik

Sinodalni put u Njemačkoj izglasao prve tri reformske rezolucije

Frankfurt (IKA)

Treće plenarno zasjedanje Sinodalnog puta Katoličke Crkve u Njemačkoj održano je od 3. do 5. veljače u Frankfurtu, a zaključeno je s nekoliko reformskih odluka koje su dobile znatno više od dvotrećinske većine glasova biskupa i drugih sudionika. Nuncij u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović, je u prigodnom govoru pozvao okupljene da zadrže jedinstvo s općom Crkvom, prenio je Vatican News.

U prvom čitanju usvojeno je jedanaest nacrta, a još tri u drugom čitanju. To su valjane odluke sinodalnog hoda, objavilo je u subotu predsjedništvo Sinodalnog puta. Usvojeni su: orijentacijski tekst “Theologische Grundlagen des Synodalen Weges” (“Teološki temelji Sinodalnog puta”); temeljni tekst “Macht und Gewaltenteilung in der Kirche” (“Moć i podjela vlasti u Crkvi”) i akcijski tekst “Einbeziehung der Gläubigen in die Bestellung des Diözesanbischofs” (“Uključenost vjernika u imenovanje dijecezanskog biskupa”). Sva tri prijedloga dobila su najmanje 74 posto glasova, znatno iznad potrebne dvotrećinske većine. Važna činjenica je da je za njih dobivena i dvotrećinska većina glasova biskupa.

Orijentacijski tekst iznosi teološke temelje i kriterije za daljnje odluke Sinodalnog puta. Prema tom prvom donesenom dokumentu, najvažniji izvori za kršćane su Sveto pismo, tradicija, učiteljstvo, teologija i – ono što je novo – “znakovi vremena i osjećaj vjere naroda Božjeg”. Drugi konačni tekst dolazi iz sinodalnog foruma o moći i podjeli vlasti u Crkvi. U njemu se navodi da se Crkva bitno razlikuje od procesa formiranja društvenog mišljenja te se “sinodalnost” postulira kao središnji koncept Katoličke Crkve. Proces izbora budućih biskupa u Njemačkoj predviđa, između ostalog, dodatno savjetodavno tijelo koje se sastoji prvenstveno od laika, odnosno da narod Božji ima više prava u suodlučivanju pri imenovanju biskupa. To savjetodavno tijelo će, zajedno s dotičnim katedralnim kaptolom, sastavljati popis prijedloga prikladnih biskupskih kandidata koji se šalje u Rim.

Debate o kontracepciji i homoseksualnosti

Glede kontracepcije, koja je prema sadašnjem katoličkom učenju bračnim parovima dopuštena tek u vrlo ograničenom obimu, izglasani prijedlog je da bi se Crkva trebala udaljiti od “fiksacije na određene metode kontracepcije”, odnosno dopustiti i umjetne metode kao što su prezervativi. U burnoj raspravi brojni sudionici sinodalnog procesa su rekli da crkveni moral o seksualnosti nema stvarne veze sa stvarnošću života mnogih vjernika. Kritičari su se, međutim, protivili obezvrjeđivanju postojeće crkvene doktrine. Nekoliko biskupa upozorilo je na prekid s aktualnim crkvenim učenjem.

U raspravi je došlo do suglasja da homoseksualne osobe više ne smiju biti diskriminirane u Katoličkoj Crkvi. Jedan od nacrta otišao je dalje te preporučio Rimskom biskupu da provede “doktrinarnu specifikaciju i ponovnu procjenu homoseksualnosti” na temelju suvremenih antropoloških znanstvenih spoznaja.

Nuncij poziva na jedinstvo

Nuncij Nikola Eterović je, kao promatrač sinodalnog hoda, kazao da biskupska sinoda najavljena za 2023. godinu valja poslužiti i kao mjerilo mjesnim Crkvama koje su već uključene u slične procese na nacionalnoj razini. Papa Franjo često govori o sinodalnosti, ali upozorava i na “parlamentarizam, formalizam, intelektualizam i klerikalizam”, smatra apostolski nuncij. Sinodalni put stoga zahtijeva “razlučivanje”. Ne radi se o “istraživanju mišljenja”, već središnju ulogu kao “svjetionik” ima Božja riječ.

Duhovna dimenzija

Promatrači sinodalnog hoda u Njemačkoj uočili su žive rasprave, što nije strano ni crkvenim koncilima. Duhovna dimenzija zajedničkog hoda također je bila vidljiva kroz česte zajedničke molitve i euharistijsko slavlje koje je predvodio predsjednik Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing. Osim toga, u stankama među raspravama sudionici su slušali duhovnu glazbu i prigodne molitvene meditacije.

Bätzing: Povjerljivi i neustrašivi

Trodnevni susret bio je “veliki uspjeh”, a ujedno i prekretnica, sažeo je predsjedavajući Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing na završnoj konferenciji za medije. Ozračje je doživio kao “vrlo povjerljivo, duboko i oslobođeno straha, podržano velikom nadom ‘da možemo promijeniti Crkvu'”.

Pitanje žena: Sporije nego što mnogi mogu podnijeti

O uspješnom sinodalnom zasjedanju govorila je i predsjednica Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK) i Sinodalnog puta Irme Stetter-Karp. No to nije razlog da se “naginjemo unatrag”, rekla je u očekivanju četvrtog plenarnog zasjedanja u rujnu ove godine. Kad je riječ o pitanjima glede žena, primjerice, razvoj Crkve je puno sporiji nego što mnogi katolici mogu podnijeti.

Zamjenik predsjednika Njemačke biskupske konferencije Franz-Josef Bode priznao je da se nije unaprijed nadao da će svi temeljni tekstovi biti prihvaćeni tako pozitivno. “Sada imamo jedinstvenu priliku predstaviti ova pitanja sinodi Crkve na svjetskoj razini”, rekao je Bode. On sam vjeruje “u razumijevanje s univerzalnom Crkvom, možda ne u svim točkama”. Neće biti brzog razvoja u “primanju žena u sakramentalne službe”, iako je to pitanje “prisutno u univerzalnoj Crkvi”.

Četvrto plenarno sinodalno zasjedanje u Njemačkoj zakazano je od 8. do 10. rujna 2022. godine.