Budi dio naše mreže
Izbornik

Sinodalno savjetovanje crkvenih glazbenika u Rijeci

Rijeka (IKA)

Sinodalno savjetovanje crkvenih glazbenika održano je u subotu, 4. veljače u prostorima Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci.

„Hodeći sinodalnim putem želimo se vježbati u pravoj, istinskoj crkvenosti, a ona je zajedništvo u ljubavi, u vjeri i u poslanju kojega imamo pred svijetom“, rekao je vikar za pastoral Riječke nadbiskupije Mario Gerić na početku sinodalnog savjetovanja crkvenih glazbenika 4. veljače u prostorima Nadbiskupskog ordinarijata. Savjetovanje je organizirala Nadbiskupijska škola za crkvenu glazbu te na njega pozvala crkvene glazbenike, zborove mladih, glazbene animatore i pjevače u župnim zborovima, od kojih su mnogi bili polaznici škole.

Savjetovanje je otvorio nadbiskup Mate Uzinić istaknuvši kako je ono zoran primjer da Sinodalni hod u Riječkoj nadbiskupiji nije završen. Iako su tijekom prošle godine održana i završena predviđena sinodalna savjetovanja kao dio plana na razini cijele Katoličke Crkve, ona se mogu i nastaviti u svrhu jačanja zajedništva mjesne Crkve. „Ovo danas je znak da ćemo nastaviti hoditi tim putem“, rekao je nadbiskup.

Primjer glazbenika te sklada i zajedništva zbora i orkestra prilikom izvođenja glazbe, postavio je kao paradigmu sinodalnosti i sliku Crkve kojoj treba težiti. „U izvedbi zbora ima netko tko dirigira, ali svatko toj izvedbi doprinosi svojim glasom. Bilo bi prekrasno stvarati Crkvu u kojoj je Krist po Duhu Svetom taj dirigent, a svatko od nas tome daje svoj doprinos.“

Dodao je da u sinodalnom zajedništvu, kao i po pitanju glazbe, postoje različita mišljenja, afiniteti, izbori, ali oni ne bi trebali biti zapreka. „Normalno je da među nama postoje razlike. U sinodalni hod ulazimo svaki sa svojim stavovima, ali ne da bismo jedni druge preglasali, to nije parlament. Ulazimo da bismo zaista bili jedni s drugima, da bismo zajednički hodili nastojeći hoditi s Kristom i čuti Krista. I da bismo slušali jedni druge. To slušanje ne znači odustati od sebe nego sebe uskladili s drugima. Da bismo tako mogli postati jedni drugima više braća i sestre i zajednički hodili naprijed sudjelujući u istom poslanju“, poručio je nadbiskup.

Vikar za pastoral okupljene glazbenike upoznao je s nadbiskupijskim pastoralnim planom objasnivši kako se on nastavlja na sinodalni hod započet prije godinu dana. „Činimo to zbog onog pozitivnog iskustva koje smo osjetili na sinodalnim susretima. Što je bilo više takvih susreta to je više raslo zajedništvo.“ Najavio je i mogućnost početka biskupijske sinode 2025. godine u povodu 100 obljetnice uspostave biskupskog sjedišta u Rijeci, ukoliko se u predstojećim susretima vjernika pokaže da je takva sinoda potrebna.

Voditeljica Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu Andrejka Srdoč Geraci, inicijator ovog susreta, glazbenike je podsjetila na njihovo poslanje izgrađivanja zajedništva vjernika. Podsjetila je i da škola stoji na raspolaganju za edukaciju, ali nudi i mogućnost sudjelovanja u Nadbiskupijskom zboru. Najavila je da je u pripremi i korizmena duhovna obnova te još jedan ovakav susret sinodalnog savjetovanja.

Nakon uvodnih riječi i molitve, pedesetak sudionika savjetovanja podijeljeni su manje skupine u kojima su bili pozvani iznijeti vlastita iskustva i motivacije za pjevanje i sviranje u crkvenim zborovima te osobni odnos prema liturgijskoj glazbi. Andrejka Srdoč Geraci predložila ime je, ako smatraju prikladnim, da sličan susret s ovom tematikom organiziraju i u svojim župnim zajednicama.