Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjećanje zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića na Đelu Jusića

Zadar (IKA)

U povodu smrti skladatelja, glazbenika, aranžera i dirigenta Đele Jusića, o svojim sjećanjima na njega za Hrvatsku katoličku mrežu govorio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, nekadašnji dubrovački biskup (1989-2010). Posljednji ispraćaj utemeljitelja Malog raspjevanog Dubrovnika i Dubrovačkih trubadura bit će u četvrtak, 6. lipnja u 13:35 u Krematoriju na Mirogoju.

Mons. Puljić istaknuo je da su njegova sjećanja na pokojnika duboka i prijateljska jer je dugo godina s njime surađivao te smatra da je i Jusić na neki način „legenda Grada“. Između ostaloga rekao je kako je dječji zbor „Mali raspjevani Dubrovnik“ koji je Jusić osnovao, jedna institucija, a usto su tu i brojne Jusićeve skladbe koje toliki pjevaju.

Nadbiskup je naglasio njihovu suradnju u stvaranju umjetničkoga glazbenoga djela povezanoga s teškim danima okupacije Dubrovnika. Naime, Jusić je zajedno s nadbiskupom Puljićem tada proveo teške dane, koje „samo oni koji su u to vrijeme živjeli u opkoljenom Dubrovniku mogu razumjeti“.

„No, i u toj smo se situaciji trudili ‘normalno’ živjeti. Održavali su se koncerti, tribine, tiskale se pojedine novine, čime se na neki način prkosilo teškoj situaciji okruženja iz kojega se nije moglo izići, bili su opkoljeni sa svih strana.” U tom kontekstu Jusić je dobio ideju koju je nakon rata ostvario – oratorij ‘Istina o gradu slobode’ (De civitate libertatis veritas).

Đelo Jusić tu je dao svoj umjetnički glazbeni dio, ali se poslužio stihovima akademika Luke Paljetka, poznatoga književnika i pjesnika, i nekim radijskim nastupima nadbiskupa Puljića u kojima je tješio, poticao, hrabrio ljude, pozivajući ih da se ne predaju, poručujući da nije sve završeno. Te su se nadbiskupove poruke Jusiću svidjele te ga je pitao za dopuštenje da ih uvrsti u svoj oratorij. Oratorij se sada izvodi svake godine za Dan branitelja Dubrovnika, istaknuo je nadbiskup Puljić opisujući svoje prijateljstvo s Đelom Jusićem.

Nadbiskup Puljić rekao je da se telefonski čuo s Jusićem prije mjesec dana te mu je zvučao oporavljeno, i najavio mu da se uskoro vraća u Grad. No, u međuvremenu mu se stanje pogoršalo i preminuo je 31. svibnja.

Nadbiskup Puljić na vijest o Jusićevoj smrti napisao je:

„Dragi gospar, maestro! Kad sam čuo da si partio iz ove suzne doline prema nebeskim prostorima, izmolio sam Slava Ocu koji nas je sve stvorio i Sinu koji nas je spasio i Duhu Svetom koji nas je posvetio. Poželio sam tvojoj plemenitoj duši pokoj vječni. Neka je Gospodin nagradi za sve dobro i lijepo što si učinio ljudima, kako svojim darovima plemenitosti i dobrote tako i zvukovima glazbe. Posebice hvala za naš oratorij ‘Istina o gradu slobode’. Tvojoj obitelji i prijateljima iskreni izrazi suosjećanja“.

Nadbiskup Puljić u izjavi za HKM još je jednom izrazio svoje iskrene izraze suosjećanja Jusićevoj obitelji i prijateljima povodom njegove smrti.

Ključne riječi:
đelo jusić nadbiskup Puljić