Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjednica Biskupijskog pastoralnog vijeća Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Sjednica Biskupijskog pastoralnog vijeća Dubrovačke biskupije održana je u subotu, 24. listopada u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Na sjednici je novu encikliku pape Franje „Fratelli tutti“ predstavio dubrovački biskup Mate Uzinić.

Biskup je vijećnike upoznao s time što je zapravo enciklika i koji su sve putovi kojima se Papa obraća vjernicima, a zatim je podrobnije govorio o glavnim naglascima i porukama enciklike kroz njezinih osam poglavlja, uvod te apel i molitve na kraju. Tih osam poglavlja nose naslove: Sjene zatvorenog svijeta, Stranac na cesti, Promišljati i ostvarivati otvoreni svijet, Srce otvoreno za cijeli svijet, Najbolja politika, Dijalog i društveno prijateljstvo, Putovi novog susreta i Religije u službi bratstva u svijeta.

„Ova enciklika nije sažetak katoličkog nauka o bratstvu nego poticaj da razumijemo njegovu širinu i da shvatimo da su nam braća doista svi, da budemo braća i sestre drugima, ali i da druge prepoznamo kao braću i sestre. Nadam se da će nama, kao i cijelom svijetu, ova enciklika pomoći da otkrijemo jedni druge kao braću i da porastemo svi zajedno u traženju sveopćeg bratstva“, zaključio je biskup Uzinić.


O Godini Laudato si’ govorila je predsjednica Vijeća za mlade Ana Marčinko istaknuvši kako je važno započeti procese u duhu ove predzadnje papine enciklike bez obzira što se sama godina Laudato si’ događa u posebnim općim uvjetima pa je možda ograničila neke projekte. Istaknula je papinu rečenicu: „Postoji način razumijevanja ljudskog života i djelovanja koji je poremećen ta se suprotstavlja stvarnosti do te mjere da je uništava.“


S pastoralom u vrijeme pandemije Covid-19 vijećnike je upoznao pastoralni vikar don Ante Burić, a govorilo se i o tijeku biskupijske sinode. Uz ostalo je rečeno da će programi planirani za ovu 2020. godinu, koji se zbog situacije koronavirusa nisu mogli održati, biti prebačeni za sljedeću 2021. godinu, kao i sama glavna okosnica ove godine, a to je župna zajednica kao zajednica evangelizatora. Riječ je o drugoj godini trogodišnjeg pastoralnog ciklusa u pripremnom dijelu biskupijske sinode u kojem je prva pastoralna 2019. godina bila posvećena župnoj zajednici kao zajednici krštenika.


Biskup je na početku pozdravio nove članove Biskupijskog pastoralnog vijeća jer je zbog objektivnih razloga došlo do nekih promjena.