Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjednica Odbora HBK za pastoral Roma i posjet pastoralno-misijskom Centru u romskom naselju u Varaždinskoj biskupiji

Varaždin/Gornje i Donje Vratno (IKA)

Sjednica Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma održana je u subotu, 12. ožujka u Varaždinskoj biskupiji.

Domaćin sjednice bio je predsjednik Odbora varaždinski biskup Bože Radoš, a sjednica je započela u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu molitvom za sinodu i molitvom za nedavno preminulu s. Karolinu Miljak, ASC, dugogodišnju tajnicu Odbora.

Na početku sjednice biskup je izrazio zahvalnost Bogu na nesebičnom i požrtvovnom pastoralnom djelovanju s. Karoline među romskom populacijom i izrazio žalost što prvi put ona nije okupila članove Odbora na sjednicu. „Ona je odradila veliku etapu zajedničkog hoda s romskom zajednicom, bila im je prijatelj i ukazivala na Boga. Vjerujemo da rad s najmanjima otvara put do Boga, vjerujemo da je zbog toga u Božjem društvu te da je Bog njezina nagrada“, kazao je biskup Radoš.

Nakon prihvaćanja Zapisnika s prošle sjednice, prisutni članovi Odbora raspravljali su o daljnjem smjeru djelovanja Odbora, o osobi tajnika ili tajnice Odbora. Razgovaralo se o pastoralnim događanjima vezanima uz Odbor: sudjelovanje na Međunarodnom susretu djelatnika u pastoralu Roma, organizacija Nacionalnog susreta djelatnika u pastoralu Roma, stručni skup za vjeroučitelje koji rade s romskom djecom te o pitanjima vezanima uz podjeljivanje sakramenata vjernicima romske populacije.

U drugom dijelu susreta članovi Odbora posjetili su pastoralno-misijski Centar Sveti Ivan Krstitelj u naselju Gornje i Donje Vratno na području župe Petrijanec, koji je članovima Odbora predstavila voditeljica Centra Kristina Čačić.