Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjednica požeškog Stolnog kaptola sv. Petra

Požega (IKA)

U Dvorani Sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi 1. prosinca održana je sjednica požeškog Stolnog kaptola sv. Petra.

Sjednicom je predsjedao prepošt Ivica Žuljević, a uz kanonike sudjelovao je na njoj i požeški biskup  Antun Škvorčević. Nakon molitve Devetog časa prepošt Žuljević je pozdravio biskupa i nazočne kanonike, podsjetivši ih da je na taj dan prije 23 godine, na molbu biskupa Škvorčevića Kongregacija za kler ustanovila požeški Stolni kaptol sv. Petra, te im je čestitao spomenutu obljetnicu. Podsjetivši kako su svi biskupijski događaji i programi minulih mjeseci bili u znaku proslave srebrnog jubileja osnutka Požeške biskupije, napomenuo je kako su i kanonici dali svoj doprinos. Biskupu Škvorčeviću zahvalio je za nazočnost na sjednici, kao i za potporu koju pruža Stolnom kaptolu.

U pozdravnoj riječi biskup je poželio kanonicima da se i na njima ostvari ono što je Bog slikovito uputio članovima svoga naroda po proroku  Malahiji, a koje su čuli u kratkom čitanju Devetoga časa: „Vama koji se imena moga bojite Sunce pravde će ogranuti sa zdravljem i zrakama, i vi ćete izlaziti poskakujući kao telad na pašu, govori Gospodin nad vojskama“. Poželio je da kanonici u svom djelovanju budu zauzeti i poletni, „poskakujući kao telad na pašu“. Zahvalio im je za sve što nastoje vjerno ostvarivati u svom poslanju, napose prepoštu Žuljeviću, i potaknuo da budu jedni drugima na pomoć u izvršavanju zadaća koje su im povjerene. Posebno se osvrnuo na nastojanja oko dostojanstva svetih slavlja u požeškoj Katedrali i održavanju njezine zgrade, kao i brige koju imaju za Dijecezanski muzej i katedralnu Riznicu.

Prepošt Žuljević je najprije izvijestio kanonike o tijeku radova prve faze na sanaciji krovišta katedrale. Potom je iznio plan radova u idućoj 2023. godini koji obuhvaća: nastavak radova na sanaciji krovišta katedrale; izradu projektne dokumentacije – elaborata ocjene stanja građevinske konstrukcije katedrale u cilju prevencije posljedica potresa, te građevinske radove na obnovi svetišta crkve Sv. Jurja u Starom gradu u Kaptolu. Kanonik kustos Mario Sanić podnio je Financijski izvještaj za 2022. godinu te je prikazao stanje kaptolske blagajne.

Po završetku sjednice kanonici su sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je u katedrali prevodio prepošt Žuljević prigodom 23. obljetnice osnutka požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra, a propovijedao je kanonik pokorničar Dražen Akmačić.