Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjemeništarci pohodili dvije župe u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA )

Tridesetpetorica sjemeništaraca Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba sa svojim rektorom Matijom Pavlakovićem i prefektom Goranom Bužakom pohodili su u nedjelju 28. listopada dvije župe u Slavonskom Brodu.

Kako je osam sjemeništaraca iz Đakovačko-osječke nadbiskupije od kojih je Lovro Sušac iz župe Duha Svetoga u Malom Parizu ove su godine odlučili pohoditi tu župu na nedjelju kada se slavila misu zahvalnicu.

Uz domaćeg župnika Florijana Kveteka i prefekta Bužaka euharistijsko slavlje predvodio je rektor Pavlaković. Sjemeništaraci su na oltar donosilo znakovite prinosne darove. Cilj je pohoda, kako je istaknuo rektor Pavlaković, uz zahvalu župnoj zajednici za duhovno zvanje sjemeništarca Sušca, bio i svojom nazočnošću potaknuti mlade da se odluče za duhovni poziv. Članovi FAB-a pokazali su gostima iz Zagreba znamenitosti svoga grada te su pohodili franjevačku crkvu Presvetog Trojstva i brodsku Tvrđavu.

U popodnevnim satima pohodili su najstariju i središnju slavonskobrodsku župu – marijansko svetište Gospe Brze Pomoći, gdje su sudjelovali na večernjoj misi, koju je uz domaćeg župnika Ivana Lenića, župnog vikara Ninu Pericu i prefekta Bužaka također predvodio rektor Pavlaković. Tom prigodom oni su posebno zahvalili Gospodinu za 20 godina od proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca te molili za njegovo proglašenje svetim. Dvojica sjemeništaraca na kraju su mise posvjedočili o svom duhovnom pozivu i o svakodnevnom životu u Sjemeništu. Zbor sjemeništaraca predvođen prof. orgulja Božidarom Ljubenkom animirao je oba slavlja, a u župi Gospe Brze Pomoći predvodili su i listopadske pobožnosti.

Župnici Kvetek i Lenić zahvalili su sjemeništarcima i njihovim poglavarima na pohodu njihovim župama, naglasivši da je njihova nazočnost najbolje svjedočenje i poticaj mladima da se odluče na duhovni poziv, a i poticaj vjernicima da ih podrže u njihovom mladenačkom hodu te mole za postojeća i nova duhovna zvanja.

Ključne riječi:
sjemeništarci Slavonski Brod