Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjemeništarci sudjelovali u obilježavanju 31. obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje

Zagreb (IKA)

U prigodi obilježavanja „Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991.“, a s ciljem da se taj spomen održi živim u čitavoj Domovini, kao i proteklih godina, odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu pridružili su se prigodnim programima od 14. do 18. studenoga desecima tisuća onih koji su odali pijetet svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, a napose stradalima u gradovima herojima.

Obilježavanje „Dana sjećanja“ počelo je u ponedjeljak 14. studenoga postavljanjem transparenta na balkon sjeverne zgrade zapadnog paviljona sjemenišnog kompleksa koji prikazuje jednog od heroja obrane Vukovara i Trpinjske ceste general bojnika Blagu Zadru te simbol hrvatskog zajedništva i vukovarskog otpora srpskom agresoru – vukovarski vodotoranj – uz poznati stih pjesme „Iz krvi i bola niknut će cvijeće i nikada narod zaboravit neće VUKOVAR!“ autora Hrvoja Hegedušića.

Odavanje počasti poginulima za slobodnu Hrvatsku nastavilo se u četvrtak 17. studenoga, uključivanjem sjemenišne zajednice u memorijalno molitveni susret u organizaciji Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa pod naslovom „Srce i riječ za Vukovar“ koji se održao u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na zagrebačkom Kaptolu. Nakon akademije, bogoslovi i sjemeništarci zajedno sa svojim odgojiteljima i pristiglim gostima i uzvanicima s raznih strana, u dvorištu Bogoslovije upriličili su molitvu za domovinu Hrvatsku, za poginule branitelje, za obitelj i mir u svijetu te za sve siromašne i pogođene raznim nedaćama uz prigodno paljenje lampiona.

U jutarnjim satima petka, 18. studenoga, na 31. obljetnicu sloma obrane Vukovara i Škabrnje, obilježavanje „Dana sjećanja“ nastavljeno je hodočašćem sjemeništaraca i odgojitelja sa zagrebačke Šalate prema Ulici grada Vukovara gdje su, uz sjeverni kolnički trak, zapalili lampaše u spomen na obljetnicu stradanja stanovnika Vukovara i Škabrnje u pobjedničkom Domovinskom ratu. Potom su se uputili do spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu gdje je lampašima bilo ispisano ime grada Vukovara s formiranim križem unutar kojeg je dominirala velika svijeća te su tamo, paljenjem lampaša i molitvom koju je predvodio rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković, odali počast svim stradalima u obrani Hrvatske.

Obilježavanju su se u popodnevnim satima istoga dana sjemeništarcima pridružili i dječaci iz različitih župa Zagrebačke crkvene pokrajine pristigli na „Vikend u sjemenište“.

„Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991.“ zaključen je misom zadušnicom za sve poginule, stradale i nestale hrvatske branitelje. Misa je počela višegodišnjom, dobro prihvaćenom, inicijativom „Zvon za Vukovar“ te je u 18 sati i 11 minuta zazvonilo sjemenišno zvono u znak sjećanja na žrtvu Vukovara pozivajući tako na molitvu kako za stradale žrtve tako i za one koji su ih počinili. Euharistijsko slavlje u sjemenišnoj svečanoj dvorani predvodio je svećenik Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. Josip Vragović, župnik u Brezničkom Humu, a ujedno voditelj mjesečne duhovne obnove te „Vikenda u sjemeništu“. U koncelebraciji su sudjelovali sjemenišni odgojitelji preč. Pavlaković i vlč. Luka Premelč. Sjemeništarci su ministrirali i pjevali, a na koncu mise izvedena je po tradiciji i prigodna pjesma „Bože, čuvaj Hrvatsku“ tekstopisca Drage Britvića, a koju je uglazbio Đani Maršan.

Obilježavanje „Dana sjećanja“ završilo je prigodnom akademijom koju je tematski pripremila svaka sjemenišna godina ponaosob za pristigle dječake na „Vikend u sjemenište“, a potom je uslijedila molitva uz paljenje 31 lampiona unutar sjemenišnog kompleksa i euharistijsko klanjanje pred Presvetim kroz čitavu noć za domovinu Hrvatsku, njezine žrtve, sve žive i mrtve, a ujedno i za kajanje i obraćenje krvnika.