Budi dio naše mreže
Izbornik

Skupština dekana Požeške biskupije

Požega (IKA)

Na poziv požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, u Dvorani sv. Ivana Pavla II. Biskupskog doma u Požegi u ponedjeljak, 4. svibnja održana je skupština dekana Požeške biskupije.

Nakon molitve, biskup je u uvodnoj riječi istaknuo kako smatra važnim s dekanima razmotriti pastoralno iskustvo koje imaju tijekom mjesec i pol dana obustave okupljanja vjernika u crkvenim prostorima i spriječenosti vršenja redovitog poslanja zbog ugroze koronavirusom, te utvrditi okvir djelovanja u ponovno otvorenim – premda još uvijek ograničenim – mogućnostima crkvenih okupljanja.

U osvrtu na stanje u kojem se nalazimo i sve ono što se poduzima s obzirom na obranu od ugroze koronavirusom, biskup je upozorio na važnost razlikovanja zadaće koju imaju državne ustanove i poslanje koje ima Crkva. Spomenuo je kako smo svjedoci da Vlada s naslova zaštite zdravlja donosi obvezujuće odluke koje nerijetko zadiru u vjerska pitanja, slobodu djelovanja Crkve i prava vjernika, a Hrvatska biskupska konferencija preporuke pojedinih mjerodavnih državnih tijela proglašava odredbama, izlažući se pogibli relativizacije stvarnosti vjere i određenim manipulacijama, čemu smo bili svjedoci i nedavno u Okučanima.

Biskup je naglasio kako nas minulih dana u liturgijskim evanđeoskim čitanjima sam Isus božanskom jasnoćom uvjerava da je on kruh života i da onaj koji blaguje njegovo euharistijsko tijelo i pije krv ima život vječni, a evanđelist svjedoči da mu mnogi nisu povjerovali nego su otišli od njega. Crkva je u svim situacijama pa i u opasnosti zaraze koronavirusom dužna svoju pozornost i nastojanje usmjeriti na to kako će uz održavanje mjera opreza omogućiti vjernicima da im bude dostupno ono što je potrebno za njihov vječni život. Biskup je kazao da u skladu s načelom „salus animarum suprema lex“ nismo ovlašteni sredstva spasenja dokidati, nego mogućnost njihova primanja prilagoditi okolnostima. Još je istaknuo da sakramenti nisu sredstva spasenja samo za redovita životna stanja, nego napose za teške situacije kada je vjernicima potrebna posebna duhovna snaga. To je služenje i pomoć Crkve i u ugroženosti koronavirusom koju se ne bi smjelo podcijeniti. Spomenuo je kako su Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija prostor na području Požeške biskupije koji je u Hrvatskoj najmanje pogođen koronavirusom, izrazivši uvjerenje „da to imamo zahvaliti i zagovoru Isusove Majke kojoj smo se zavjetovali u Voćinu“ te da je nakon popuštanja mjera obustave okupljanja u crkvama njegov „prvi čin bio hodočašće u Voćin, 2. svibnja i zahvala što smo pošteđeni ozbiljnijih stradanja“. Rekao je kako s navedenih polazišta „treba razmišljati i o našem pastoralnom djelovanju u sadašnjim okolnostima“.

Slijedeći spomenuta načela i najnovije Preporuke HZJZ, dekani su razmotrili mogućnosti da ni jedan sloj vjernika ne ostane isključen iz svetih sakramenata. Utvrdili su da će – držeći se spomenutih preporuka – u crkvu moći dolaziti samo ograničen broj vjernika na misu, te su razmišljali kako i u sadašnjim okolnostima, uz sve mjere opreza otvoriti prigodu i drugima da budu dionici svetih otajstava. Zaključili su da osim slavlja koja je moguće organizirati na otvorenim prostorima, svećenici trebaju odrediti pojedine dane u tjednu s naznakom vremena kada starije osobe i one koje se zbog ograničenog broja sudionika slavlja ne mogu nedjeljom priključiti misi, mogu doći u crkvu u manjim skupinama držeći se potrebnog međusobnog razmaka i primiti pričest. Budući da vjernici mjesec i pol dana nisu mogli pristupiti redovitoj ispovijedi, zaključeno je da svaki župnik idućih dana napravi raspored po kojem će u primjerenim uvjetima biti na raspolaganju pojedinim vjernicima za sakrament pomirenja. Time nije isključeno da se pričest odnese vjernicima u njihov dom, ako to žele, u čemu mogu biti od velike pomoći izvanredni djelitelji pričesti. Pored toga, svećenici imaju popis starijih osoba te ih trebaju posjetiti u njihovim kućama – i opet uz sve preporučene mjere opreza – te im donijeti utjehu vjere po ispovijedi i pričesti. Ostaje problem umirovljeničkih domova i bolnica gdje primjena mjera izolacije ide do te mjere da svećeniku priječi pristup i onima koji su u teškom stanju, o čemu trebati provesti dodatne razgovore s odgovornima.

Dekani su zatim s biskupom razgovarali o pitanjima slavlja drugih sakramenata, napose prve pričesti i potvrde u ograničenim mogućnostima okupljanja. Pozornost su posvetili najprije pripravi kandidata za navedene sakramente. Biskup je zahvalio Pastoralnom centru što je u suradnji s nekoliko vjeroučitelja i povjerenikom za medije izradio katehetsku građu kako bi se priprava kandidata za prvu pričest i potvrdu u izvanrednim okolnostima mogla ostvarivati internetskim putem, zauzetošću vjeroučitelja i računajući s iskustvom koje oni imaju u izvođenju školske nastave na daljinu, a u suradnji sa svojim župnicima. Voditelj Pastoralnog centra Robert Kupčak prikazao je katehetsku građu za prvopričesnike i krizmanike, koja sadrži pisani materijal s video-prilozima i interaktivnim kvizovima i igrama, na temelju kojih su snimljene i kratke video-kateheze. Iznio je povratne informacije većeg dijela vjeroučitelja, koji su građu ocijenili kvalitetnom i primjerenom uzrastu i okolnostima u kojima se nalazimo te na temelju primljenih vjeroučiteljskih iskustava prikazao način provođenja kateheza putem interneta kroz grupe na društvenim mrežama kojima se vjeroučitelji koriste u školskoj nastavi na daljinu. Zaključeno je kako su navedene kateheze minimum priprave za sakramente u izvanrednim okolnostima, te da su one uvjet za pristup navedenim sakramentima, a da će konkretan dogovor o njihovu slavlju biti proveden u okviru trenutačnih mogućnosti. Potom su se dekani osvrnuli na primljenu katehetsku građu i osmišljeni način provedbe priprave za sakramente prve pričesti i potvrde, spomenuvši veoma pozitivne reakcije od same djece, ali i njihovih roditelja.

Budući da slavlja prve pričesti i potvrde nisu zabranjena, potrebno je utvrditi vrijeme i način njihova ostvarenja u župama Požeške biskupije a u skladu s mjerama opreza. Izraženo je mišljenje da njihovo odgađanje na dužu crtu ne bi bilo dobro jer bi svjedočilo da Božji dar koji djeca i mladi primaju po navedenim sakramentima i nisu od osobitog značenja za njihov život u vrijeme kad im je Božja pomoć najpotrebnija, a nema sigurnosti da će sljedeće jeseni i zime ili na godinu biti bolje s obzirom na ugrozu od koronavirusa. Zaključeno je da dekani o tom pitanju što prije razgovaraju sa svećenicima svoga dekanata te o njihovu mišljenju izvijeste Biskupski ordinarijat. Kad se donese odluku o vremenu održavanja svetih slavlja, župnici će zatražiti od roditelja da se izjasne tko od njih želi da im djeca u predloženom terminu pristupe sakramentima pod poznatim uvjetima, te će se u skladu s time nastojati organizirati sveta slavlja. Pored toga, dekani su razgovarali i o slavlju krštenja te sakramenta ženidbe, kao i o održavanja tečaja priprave za brak u sadašnjim okolnostima. Zaključeno je da je uz pridržavanje preporučenih mjera potrebno omogućiti primanje navedenih sakramenata.

Potom je biskup otvorio raspravu o trenutačnom materijalnom stanju župa čiji su se prihodi smanjili u sadašnjim okolnostima izolacije i zbog gospodarske krize, istaknuvši da treba obustaviti sve izvanredne čine upravljanja župnim vremenitim dobrima i nastojati da se proračunskim putem pokriju svi njezini redoviti troškovi. U razgovoru je spomenuto da neke župe to neće uspjeti niti uz uštede, te je naglašena važnost unutar crkvene solidarnosti, uključujući i same svećenike. Osim toga dogovorit će se način solidarnosti prema onima čija su radna mjesta ugrožena izolacijskim mjerama u obrani od zaraze koronavirusom, te prema onima koji u Zagrebačkoj nadbiskupiji trpe teške posljedice nedavnoga potresa. Sve navedeno ovisi i o državnim mogućnostima izvršavanja obveza prema Crkvi u skladu s ugovorima sa Svetom Stolicom, čime je uvjetovana i održivost sadašnjeg crkvenog financijskog sustava.

Biskupijski povjerenik za medije Marijan Pavelić zatim je predstavio statistiku internetskih prijenosa tijekom mjesec i pol dana obustave okupljanja vjernika u crkvama. Prikazao je prijenose euharistijskih slavlja iz požeške katedrale i drugih programa u tom razdoblju putem biskupijskog web portala, facebook stranice kao i youtube kanala te analizu njihove gledanosti. Istaknuo je kako je gledanost prijenosa euharistijskih slavlja u minulom razdoblju bila sveukupno oko 200.000, a praćenje svih pobožnosti nešto veće od tog broja. Broj pak pratitelja biskupijske facebook stranice u minulom se periodu utrostručio, a svaka objava je u prosjeku imala između 40-50 dijeljenja te više od 100 komentara koji su uglavnom bili izraz zahvalnosti i molitvene povezanosti. Porastao je i broj pratitelja youtube kanala Požeške biskupije, a u vremenu od 20. ožujka do 3. svibnja arhivirani videozapisi pogledani su više od 57.000 puta. Dodao je kako je prosječna posjećenost biskupijske web stranice unazad godinu dana na mjesečnoj razini imala oko 29.000 pregleda, a u tom vremenu stranicu je posjetilo oko 145.000 posjetitelja. Ustvrdio je kako navedena statistika i broj pregleda ili pratitelja odražavaju duhovne potrebe vjernika i svjedoče o uspješno ostvarenoj povezanosti s njima te dodao kako su izvanredne okolnosti ugroze koronavirusom uputile na brojne prednosti i mogućnosti koje pruža komunikacija s vjernicima putem interneta. Biskup je zahvalio povjereniku Paveliću za trud koji je sa suradnicima uložio u nastojanje da vjernici u vrijeme izolacije budu povezani s Crkvom, istaknuvši kako online kateheze i internetski prijenosi svetih slavlja upućuju na to da se pastoral neće više moći odvijati bez djelovanja digitalnim putem, koji se velikom brzinom razvija.

Na kraju programa biskup je podsjetio na trojicu svećenika Požeške biskupije koji su preminuli u vrijeme trajanja izvanrednih mjera i pokopani u najužem krugu: Marijana Goleca, Tomislava Vučura i Ivana Mitrovića. Pozvao je na molitvu za njihove duše, u nadi da će se uskoro u njihovim župama moći održati s vjernicima molitveni oproštaj. Zahvalio je dekanima za sudjelovanje na skupštini i doprinos u pastoralnim promišljanjima.