Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje Blagovijesti u Puli

Pula (IKA)

O svetkovini Blagovijesti pulska TV NOVA prenosila je uživo misno slavlje iz pulske Župe sv. Pavla apostola koje je bez nazočnosti zajednice predvodio je tamošnji župnik pulski dekan preč. Milan Mužina.

Gledateljima je uputio riječi ohrabrenja u ovim izvanrednim okolnostima opasnosti od širenja zaraze virusa Covid-19. Naglasio je da je sada ključno slušati upute medicinske struke, Stožera civilne zaštite te crkvenih vlasti.

U homiliji preč. Mužina je u kontekstu slike Naviještenja Gospodinova, kroz prizmu velike vjere koju vidimo u postupcima Blažene Djevice Marije, potaknuo sve gledatelje da hrabro prihvate ono što Bog od njih traži te da u svim situacijama, i onima najtežima, po uzoru na nju, kažu „evo me, neka mi bude po tvojoj Riječi“. 

Na kraju mise uputio je zahvalu Uredništvu TV NOVE na realizaciji prijenosa mise, kako bi Riječ Božja upravo u ovo vrijeme mogla doći do vjernika. Treba prenositi misu kada se na misu ne može doći, rekao je, te dodao molbu da u narednom razdoblju, u ovim izvanrednim okolnostima TV NOVA i dalje omogući prijenose misa kako bi do vjernika tim putem došla Riječ Božja iz neke od naših crkvi.

Zahvalio je na svim naporima stožerima Civilne zaštite naše županije i naše domovine, svim liječnicima i bolničkom osoblju na čelu s ravnateljima bolnica, svim volonterima Crvenog križa, Caritasa, Udruge sv. Vinka koji pomažu potrebitima u ovim posebno teškim vremenima te policajcima koji se brinu za javni red i mir. Zahvalio je svim svećenicima, redovnicima i redovnicama koji se  duhovno brinu za sve koji su pogođeni virusom, potresom ili drugim nepogodama. Pročitao je nadalje raspored kada su za osobnu molitvu otvorene crkve u Puli, uz poštivanje poznatih mjera predostrožnosti. Potaknuo je bolesne, stare i nemoćne, kao i sve kojima nema tko pomoći, neka nazovu Crveni križ, volontere Caritasa ili njega osobno kako bi im bila pružena potrebna pomoć. 

Nadalje je pojasnio, sukladno dopisu porečkog i pulskog ordinarija mons. dr. Dražena Kutleše, sažeto, način zadobivanja oproštenja za grijehe u okolnostima nemogućnosti pristupanja sakramentu pomirenja. Uvjeti su: savršeno se pokajati za svoje grijehe, nabrojiti ih, iskreno tražiti od Boga oproštenje, donijeti odluku da će se, čim to bude moguće, pristupiti sakramentu ispovijedi, izmoliti Vjerovanje, molitve „Oče naš“ i „Zdravo Marijo“ na nakane Svetoga Oca i izmoliti Kajanje.

“Iako smo u nemogućnosti ostvarivanja osobnog kontakta suvremeni nam elektronički načini komuniciranja daju mogućnost da barem tim putem izrazimo blizinu potrebitima, i uputimo riječi potpore i ohrabrenja onima kojima je to potrebno”, naglasio je na kraju preč. Mužina te je još jednom pozvao sve na poslušnost odredbama Civilne zaštite.

Podsjetio je kao je ta misa, o svetkovini Blagovijesti, prikazana za sve one pogođene nedaćama bilo koje vrste, te pozvao da svi ostanemo povezani u molitvi.

Pravovremeno ćemo najavljivati sljedeće prijenose misnih slavlja iz župa Porečke i Pulske biskupije na programu TV NOVE. 

Ključne riječi:
Blagovijest mužina pula