Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gašparović podijelio potvrdu u Šatrincima

Šatrinci (IKA/TU)

U nedjelju, 9. kolovoza, u Šatrincima, filijali župe Irig, srijemski biskup Đuro Gašparović podijelio je sakrament potvrde učenicima srednje škole.

Za crkvu sv. Stjepana Ugarskog, kralja i vjernike koji redovito pohađaju misna slavlja u Šatrincima, slavlje potvrde bilo je svojevrsni dar za jubilej 170 godina crkve.

Potvrdu je primila prva generacija krizmanika srednjoškolaca u Srijemskoj biskupiji.

Na početku slavlja mons. Đuro Gašparović izrazio je „radost poradi današnjega događaja za ovo selo, kao i za ovu malu zajednicu vjernika koja svojim redovitim okupljanjem na euharistijska slavlja svjedoči svoju vjeru i pripadnost Isusu Kristu“.

Potvrđeni su Danijel Birinji, Emilija Birinji, Ivan Birinji, Kristijan Birinji, Marko Buzaš, Brigita Čitneki, Gabrijela Čitneki, Mihajlo Gemeri, Gašpar Juhas, Nenad Lazar, Melisa Mrkonjić, Andrea Sabo, Kristijan Varga, Marijana Varga iz Šatrinaca i Norbert Pap iz Dobrodola.

Posebno obilježje krizmenika bila je njihova odjeća. Bili su odjeveni u košulje i bluze crvene boje, dok su trojica muškaraca nosili košulje bijele boje. Simbolički odjeveni bili su okupljeni oko oltara, u zajedništvu s biskupom.

Nedjeljna misna čitanja čitali su sami krizmanici. Kroz molitvu vjernika koju su izrekli vjernici, izražena je briga vezana za opasnosti našega života, te je istovremeno naglašeno da naš život leži u Božjim rukama.

Prije same podjele potvrde, sedmorica krizmanika izrekli su Molitve za darove Duha Svetoga, a prije završnoga misnog blagoslova uputili su snažnu poruku čitanjem teksta Budi odrastao kršćanin.

Na koncu slavlja, pozdravljajući mons. Đuru Gašparovića, krizmanici su izrekli svoju zahvalu za ovaj svečani čin potvrde, te za biskupovu spremnost da bude s njima. Također su zahvalili domaćem župniku koji ih je pripravljao za taj veliki dan, te ih je vodio kroz sam obred. Kao znak zahvale, kako nalaže tradicija u Šatrincima, biskupu i župniku uručeni su prigodni darovi – guska i boca pića.