Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje prve pričesti u Šidu

Šid (IKA/TU)

U Župi Presvetoga Srca Isusova u Šidu na svetkovinu Presvetog Trojstva, u nedjelju 30. svibnja, tijekom slavlja mise, Stolu Gospodinovu pristupilo je petero prvopričesnika.

Prvu pričest primili su Filip Đidara, Boris Barjaktarović, Dejana Sarvaš, Matea Jenej iz Šida i Emilija Matanović iz filijale Batrovci.

Početak nove etape

Svečanu euharistiju predslavio je župnik Nikica Bošnjaković. U homiliji je ohrabrio prvopričesnike, roditelje i sve okupljene vjernike da žive kršćanskim životom, da nadahnuće i snagu za to pronalaze u molitvi i svetoj misi. Naglasio je da je to veliki dan za sve, osobito za djecu koja će po prvi put primiti Isusa. „Prvopričesnici, današnje slavlje nije nikakav završetak vašega redovitog dolaska u crkvu i druženja s Isusom. Tek sada trebate biti redoviti i revni u svojim dolascima i molitvama, trebate se nastaviti pričešćivati i tako povezivati s Kristom. Današnje slavlje je početak jedne nove etape u vašem vjerskom životu, rekao je vlč. Bošnjaković.

Priprema za prvu pričest

Za prvopričesničko slavlje djeca su se pripremala cijelu školsku godinu kroz školski vjeronauk koji im predaje vjeroučiteljica Ana Hodak, te kroz župne susrete koji se održavaju svake druge subote u crkvenoj kući u Šidu. Župna kateheza održava se tako da župnik na svaki susret doveze djecu uzrasta od prvog do sedmog razreda župnim kombijem iz župa i filijala za koje pastoralno skrbi: Jamena, Morović, Batrovci, Vašica, Kukujevci, Sot i Gibarac. U župnoj kući u Šidu dočekaju ih djeca iz Šida.

Na ovogodišnjem prvopričesničkom slavlju naglasak je bio da djeca kroz recitacije, čitanje lekcije o značenju svete mise i svete pričesti, te recitiranjem 10 Božjih zapovijedi pouče i podsjete roditelje i sve goste o glavnim istinama vjere. Djeca su na koncu slavlja primila prigodne darove: uspomenu s prve pričesti i ilustriranu Bibliju mladih, kao početak snažnijeg upoznavanja Isusa i Njegove Riječi.

Roditelji prvopričesnika donijeli su cvijeće, da bi crkva bila što svečanije okićena za slavlje.

Budući da je prva pričest slavljena u mjesecu svibnju, a cijeloga mjeseca se u crkvi molila krunica pred kipom Gospe Fatimske, Blažena Djevica Marija posebno je istaknuta kao nebeska Majka prvopričesnika tako što je njezin kip stajao među njima, okićen bijelim ružama.