Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje zavjeta i jubileja Služavki Maloga Isusa sarajevske provincije

Gromiljak (IKA/KTA)

Na uočnicu Velike Gospe, 14. kolovoza u župnoj crkvi Imena Marijina u Gromiljaku sestre Služavke Maloga Isusa sarajevske provincije Bezgrešnog Začeća BDM proslavile su svečanost obnove zavjeta sestara juniorki: s. M. Nikoline Džavić, s. M. Pije Pilić, s. M. Mihaele Martinović, s. M. Rite Oborović, srebrni jubilej – 25. obljetnicu zavjeta s. M. Suzane Malešić te dijamantni jubilej bolesne i odsutne s. M. Joakime Ilić, izvijestila je KTA.

Za slavlje zavjeta i jubileja sestre su se pripremale šestodnevnim duhovnim vježbama u sestarskom duhovnom centru Kuća Navještenja u Gromiljaku pod vodstvom duhovnika fra Vuka Ante Buljana, OFM.

Misno slavlje pod kojim su sestre svečarice obnovile zavjete predvodio je fra Vuk Ante Buljan, u koncelebraciji župnika u Gromiljaku vlč. Ilije Karlovića te umirovljenog župnika preč. Marka Perića. U prigodnoj propovijedi istaknuo je snagu zajedništva i odgovornosti jednih za druge, potičući sestre da se raduju, zahvaljuju Bogu i podržavaju jedna drugu na putu služenja Bogu. Radost pojedinca jest radost zajednice. Uspjeh pojedinca, također, jest i uspjeh zajednice. Ohrabrio je sestre svečarice da ostanu vjerne svojim obećanjima Bogu i Crkvi, te da ih ne obeshrabre padovi i nevjernosti onih koji su posustali na svom putu. Potaknuo je mlade sestre da im primjer na tom putu bude Blažena Djevica Marija i da je vjerno nasljeduju.

Nakon ispovijesti vjere uslijedila je obnova privremenih zavjeta sestara na godinu dana. Najprije su sestre juniorke pristupile k oltaru, zatim je uslijedila molitva za njihovu ustrajnost i posvećenje Bogu po zavjetima, te obnova zavjeta. Zavjete sestara primila je provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten uz sudjelovanje dviju svjedokinja: s. M. Anđe Vranješ, zamjenice vrhovne glavarice i s. M. Jadranke Lacić, savjetnice u provincijskoj upravi, te nazočnih svećenika, brojnih sestara, rodbine i župljana župe Gromiljak.

Misno slavlje bilo je i slavlje zahvalnosti Bogu za 25 godina redovničkog života s. M. Suzane Malešić i 60 godina s. M. Joakime Ilić. Tom prigodom srebrna jubilarka s. M. Suzana Malešić obnovila je doživotno služenje Bogu po svetim zavjetima u Družbi sestara Služavki Maloga Isusa. Molitvu zahvale Bogu za svojih 25 godina života u redovničkom posvećenju Bogu te 60 godina redovničkog života s. M. Joakime Ilić, po kojoj je dobila zvanje i došla u Družbu, sestra Suzana glasno je izrekla pred vjernim pukom, nakon popričesne molitve. Dirljivi su bili trenutci njezine molitve i zahvalnosti Bogu za sve milosti i kušnje, kao i za pokojne roditelje koji iz neba prate njezina redovnička slavlja. Zato je uz nju uz svim važnim trenucima bila s. M. Joakima Ilić, koja danas leži nepokretna u bolesničkom krevetu i molitvenim zagovorom je prati.

Nakon popričesne molitve, nazočnima se obratila provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten. U prigodnoj riječi zahvalila je Bogu na ovom slavlju prepunom radosti i povezanosti s dragim spomenima „koje ne smijemo zaboraviti u svojoj zahvalnosti“. „Upravo su ovdje, pred ovim oltarom, već duži niz godina mnoge naše sestre polagale svoje prve zavjete, obnavljale ih, polagale doživotne zavjete, slavile svoje jubileje, te smo poželjele da u ovom Božjem domu i o ovom godu 30. obljetnice slavimo i danas zavjetni dan naših sestara i naše zajednice. (…) Uz ovu 30. obljetnicu dolaska naše redovničke zajednice u ovu župu a kojoj dugujemo veliku zahvalnost, želim spomenuti još jednu veliku obljetnicu koju možemo makar skromno pridružiti ovom našem slavlju jer se zbila o slavlju svetkovine Velike Gospe 1881. godine. Upravo te godine, 16. kolovoza, papa Leon XIII. imenovao je dr. Josipa Stadlera za prvog vrhbosanskog nadbiskupa. U spomenu na taj veliki i značajni dan za našu mjesnu Crkvu i mi sestre pronalazimo važno mjesto za našu Družbu, jer je ona poticajem Duha Svetoga rođena u Njegovu velikom srcu. Željela bih da ova dva jubileja budu lijepa poveznica i ovog dana slavlja zavjeta u našoj Provinciji“, kazala je provincijska glavarica.

Uz čestitke sestrama svečaricama, provincijska glavarica uputila je riječi zahvale i nazočnim svećenicima župniku vlč. Iliji Karloviću i umirovljenom župniku preč. Marku Periću uz spomen na pokojnog preč. Franju Bilića koji se zauzeo i omogućio da sestre dođu na Gromiljak i započnu svoje apostolsko djelovanje i služenje Crkvi. Riječi zahvale uputila je i vlč. Marku Stanušiću sa zborom sestara Služavki Maloga Isusa, koji su liturgijskim pjevanjem i sviranjem animirali misno slavlje.

Posebnu zahvalnost za sudjelovanje na ovom slavlju uputila je zamjenici vrhovne glavarice s. M. Anđi Vranješ, te zamolila da časnoj majci s. Mariji Banić prenese zahvalnost i molitve za njezinu odgovornu službu u Družbi.

Svečanost misnog slavlja sa zavjetima sestara završila je svečanim blagoslov kojeg je predvoditelj udijelio svečaricama i svim nazočnim vjernicima.

Nakon mise slavlje se nastavilo kod obiteljskog stola u dvorani samostana Kuća Navještenja u Gromiljaku. Sve nazočne pozdravila je provincijska glavarica i uputila im riječi dobrodošlice. Uz pjesmu i druženje izrečene su čestitke sestrama svečaricama od časne majke Marije Banić, sestara provincijalki iz dviju provincija, sestara iz zajednica i drugih čestitara. Zahvalu voditelju duhovnih vježbi fra Vuku Anti Buljanu uime sestara izrekla je s. M. Mihaela Martinović, a prigodni dar uručila je srebrna jubilarka s. M. Suzana Malešić.