Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavljena koptska liturgija u konkatedrali sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U konkatedrali sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu služena je u nedjelju 25. veljače redovita mjesečna liturgija za kršćane Kopte u Zagrebu. Liturgiju je služio o. Tadros Riad, svećenik zadužen za duhovnu skrb o Koptima, izvijestila je Križevačka eparhija.

Na liturgiji se okupilo osamdesetak mlađih ljudi koji su molitveno pratili liturgiji te pjevali na koptskom, grčkom i arapskom. Hrvatska radiotelevizija i Hrvatski radio napravili su tom prigodom prilog o koptskoj zajednici u Zagrebu koja iz dana u dan raste. U razgovorima za medije, koptski svećenik o. Tadros Riad je govorio o važnosti da se Kopti očuvaju u svojoj kršćanskoj vjeri i vlastitom identitetu te da ih redovito potiče da budu dobri građani i prvenstveno svjedoci Isusa Krista.

Drugi su koptski govornici za medije govorili o svom životu u Hrvatskoj, koji im nije uvijek jednostavan zbog nepoznavanja jezika, hladnoće na koju nisu navikli i nedostatka njihovih obitelji. Istakli su kako među njima ima i visoko školovanih, ali zbog nepoznavanja jezika ne mogu raditi u svojoj struci.

Caritas Križevačke eparhije zajedno s drugim dobrotvornim i državnim ustanovama zauzima se da se koptskim kršćanima u Zagrebu omogući pohađanje tečaja hrvatskoga jezika kako bi im se olakšao život i rad u Hrvatskoj. U svojim su izjavama zahvalili Grkokatoličkoj Crkvi na gostoprimstvu i istakli kako se raduju svakoj liturgiji koja ih okuplja jer se kao kršćani ipak osjećaju ne neki način integrirani i prihvaćeni. Sljedeća koptska liturgija služit će se u nedjelju 24. ožujka u 8 sati u grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda na Gornjem Gradu, izvijestila je Križevačka eparhija.