Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavljena misa povodom 27. rođendana Hrvatskoga katoličkog radija

Karlovac (IKA)

Povodom 27. obljetnice osnutka Hrvatskoga katoličkog radija u petak, 17. svibnja 2024., slavljena je misa u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Euharistiju je predslavio rektor svetišta mons. Antun Sente ml., dugogodišnji suradnik HKR-a, urednik i voditelj emisije „Svjetiljka u noći“. Misa je služena za sve prijatelje, podupiratelje, bivše i sadašnje djelatnike HKR-a kao i za pokojne koji su se utkali u rad i stvaranje HKR-a.

Na početku mise rektor je pozdravio sve slušatelje HKR-a te svim djelatnicima i slušateljima izrazio čestitke povodom rođendana. „Lijepo je zahvaliti Bogu za dar života. To je i prilika za razmatranje svega što je pred nama. Posebno pozdravljam glavnog urednika HKR-a Sinišu Kovačića i djelatnicu Doricu Barbić te šestero mladića iz Splita koji su ovdje s nama, a hodočaste prema Svetištu Majke Božje Bistričke. Cijeli je naš živote hodočašće. Od rođenja do smrti, rođenja za nebo“, istaknuo je.

U homiliji mons. Sente je rekao da je izvještaj Evanđelja vrlo dirljiv i nježan. „Uvijek nas iznova izaziva Božja nježnost. Nakon što je Isus uskrsnuo, prije uzašašća se više puta pojavljivao pred učenicima. Sjetimo se one dvojice koji ne znaju što će više u Jeruzalemu pa idu u Emaus. Onda se objavio jedanaestorici koji su se skrili u strahu od Židova. Učenici s jedne strane počinju razumjeti što je Isus učinio, ali im događaji Velikog petka ne daju mira. Petar se vratio poslu od kojega je živio – ribarenju, a nakon što cijelu noć ništa nije uhvatio, uskrsli Gospodin mu se približio. Isus je pripravio žeravicu i pitao učenike ima li što za prismok. Atmosfera je bila sveta i nježna te slijedi dijalog. Gospodinu je očito najvažnija ljubav. Dobro zna i razumije Petrovu zbunjenost. Sjeća se njegova zatajenja, ali su mu pred očima i njegove suze. Kao da želi Petra podsjetiti na činjenicu da on voli Gospodina, samo ima puno strahova koji ga u tome još priječe. Zanimljivo je pitanje ‘Ljubiš li me više nego li ovi?’ Isus ne želi da se nadmećemo u ljubavi, ali ako Petru povjerava Crkvu očekuje da cijeli život dade za njega. Nije stvar nadmetanja nego se od učenika i svakoga od nas traži čitav čovjek u službi Bogu. Jasno želi poručiti ‘znam tvoje odlike, ali znam i tvoje slabosti te ih prihvaćam. Moja ljubav prema tebi sve će natkriliti.’ Takav je naš Bog. Zna sve o nama, naše izvrsnosti i našu nedostojnost. Ne opravdava našu grešnost, ali ju želi poništiti svojom krvlju“, objasnio je.

„Nakon trostrukog pitanja o ljubavi prema njemu, Isus poništava trostruko Petrovo zatajenje i proglašava ga prvim papom, onim koji će upravljati Crkvom. Za svakoga od nas Bog ima poslanje, da naviještamo Boga kroz Crkvu. Dok HKR slavi rođendan, možemo primijetiti tu trostruku razinu ljubavi. Prvu razinu predstavljaju biskupi koji su ga osnovali i koji preko valova HKR-a tumače vjeru, učvršćuju nas u vjeri i pokazuju put kojim Crkva treba ići. Druga razina su svećenici koji tu vjeru svakodnevno tumače i lome Božju riječ kako bi ju razumjeli u konkretnom životu. Na trećoj razini su zauzeti vjernici laici bez kojih Božja poruka vjere ne bi u takvoj snazi i ljepoti mogla doći do nas. Svi mi ujedinjeni oko HKR-a želimo Bogu zahvaljivati za brojne darove, osnaživati vjeru i pronalaziti smjernice za svakodnevni život te moliti da naši životi budu blagoslovljeni, plodonosni i budu takvi da se susretnemo s Gospodinom u vječnosti. Zahvaljujući valovima HKR-a mi smo ujedinjeni i s našim pokojnicima koji su prisutni u svakoj našoj zajedničkoj molitvi. Stoga poslanje koje je Isus dao Petru u trostrukoj razini možemo primjenjivati zahvaljujući i HKR-u. Neka ova misa bude zahvala za dar Radija te molitva za blagoslov u napredovanju u dobi, mudrosti i milosti svakoga od nas“, zaključio je.

Čitanja je navijestila Dorica Barbić koja godinama priprema emisiju „Kava s Doricom“, a molitvu vjernika izrekao je glavni urednik dr. sc. Siniša Kovačić.

Hrvatski katolički radio (HKR) je neprofitna radijska postaja s nacionalnom koncesijom. Osnivač i vlasnik radija je Hrvatska biskupska konferencija, a započeo je s emitiranjem programa 17. svibnja 1997. godine, kada ga je blagoslovio i u rad pustio kardinal Franjo Kuharić. Točno u podne, nakon blagoslova prostora, kardinal Franjo Kuharić u eteru je izgovorio prvi prigodni govor i time pokrenuo emitiranje HKR-a.

„Hrvatski katolički radio bit će glas Crkve i time uključen u poslanje koje je Isus Krist naložio svojim apostolima: ‚Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovijedio.‘ Putem katoličkog radija Crkva želi unositi svjetlo evanđeoske poruke u javno mnijenje. Želi pomagati obiteljima u odgoju njihove djece neprolaznim vrijednostima duha, srca i moralnog djelovanja, želi odgajati savjest svojih vjernika da kršćanski žive i djeluju svaki u svom pozivu – političkom, gospodarstvenom, kulturnom i znanstvenom. Crkva želi s kršćanskog polazišta tumačiti zbivanja i odnose među ljudima da budu pravedni i utemeljeni na istini i poštovanju života i svake ljudske osobe. Neprolaznim moralnim načelima Crkva želi svojim radijem pomoći mladima da znaju uočavati opasnosti kojima su izloženi i da znaju birati ono što je dobro, plemenito i istinito. Poslanje je Crkve da naviještanjem Isusa Krista odgaja ljude za kulturu života i civilizaciju ljubavi. U ime Božje započinjemo ovo djelo“, rekao je, između ostalog, kardinal Kuharić na početku emitiranja.

Svojim signalom HKR pokriva 95 % teritorija RH i pogranična područja susjednih zemalja.