Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavonskobrodska župa proslavila blagdan zaštitnika bl. Stepinca

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan bl. Alojzija Stepinca svečano je u srijedu, 10. veljače proslavljen u istoimenoj najmlađoj župi Slavonskobrodskog dekanata.

U koncelebraciji s domaćim župnikom dr. Tomislavom Ćurićem, dekanom i fra Venancijem Mihaljevićem, bolničkim kapelanom središnje blagdansko slavlje predvodio je vlč. Robert Farkaš, župnik slavonskobrodske Župe sv. Leopolda Mandića na Mikrorajonu.

Župnik Ćurić na početku je homilije podsjetio kako je papa Ivan Pavao II. Stepinca nazvao najsvjetlijim likom Crkve u Hrvata, naglasio je da smo pozvani otkrivati njegovu duhovnu baštinu i na njoj izgrađivati i svoju osobnu vjeru. Ustvrdio je kako je kardinal Stepinac proglašen blaženim jer je bio poseban po svojoj djelotvornoj vjeri, postojanoj nadi i zauzetoj ljubavi. Dodao je da je i danas moguće slijediti primjer bl. Stepinca, ali to traži puno zalaganja, žrtve i truda. Posebno je istaknuo Stepinčevu krepost pomoću koje se postiže svetost i koja je za njega bila temelj života i poslanja a to je ljubav – prema Bogu i prema ljudima. Pojašnjavajući što je doista sveta kršćanska ljubav uz ostao je poručio: „Ljubav nije nešto apstraktno i nedokučivo, nego nešto blisko i konkretno… Kad budemo imali dovoljno ljubavi prema sebi… kad sebe budemo prihvaćali, kad sebe budemo mijenjali, kad svoj život budemo pokušavali uskladiti s Bogom… Kad budemo imali dovoljno ljubavi prema bližnjima… kad se prema njima budemo odnosili onako kako nam je Isus svojim primjerom pokazao i kako od nas očekuje onda ćemo imati dovoljno ljubavi i prema Bogu, a on to očekuje od nas.“ Upozorio je da ljubav oskvrnjujemo ako kažemo da ljubimo Boga, a ne ljubimo bližnje.

Na kraju je sve pozvao da „molimo da nam bl. Alojzije Stepinac izmoli tu milost – da imamo ljubavi – i da po ljubavi i sami osjetimo i da drugi na nama vide – da smo Isusovi učenici“.