Budi dio naše mreže
Izbornik

Slovenski Caritas dosad prikupio 110.400 eura pomoći za stradale u potresu u Hrvatskoj

Ljubljana (IKA)

Slovenski Caritas je 30. prosinca pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za u potresu stradalo stanovništvo Petrinje i okolice i dosad prikupio 110.400 eura.

Koordinatorica međunarodne humanitarne pomoći Slovenskog Caritasa Jana Lampe u izjavi za Hrvatski katolički radio rekla je da iznenađujuće lijepi prikupljeni iznos potvrđuje veliku solidarnost Slovenaca sa susjedima u nevolji.

Sredstva se prikupljaju SMS porukama KARITAS5 na broj 1919, te uplatama na račun Slovenskog Caritasa. Sredstva će, kako se navodi u priopćenju Slovenskog Caritasa, Hrvatski Caritas koristiti za pružanje žurne pomoći najugroženijim kućanstvima u Petrinji, a posebno u mjestima oko Petrinje, poput Gline, gdje je većina kuća srušena, teško oštećena ili je u njima opasno živjeti.

Slovenski Caritas također 4. siječnja 2021. počinje akciju prikupljanja hrane i higijenskih potrepština u 200 poslovnica Mercatora. Ispred blagajni bit će dostupna posebno označena kolica u koja će donatori moći odložiti kupljene proizvode namijenjene pogođenima potresom u Petrinji. Prikupljat će se samo hrana koja se ne treba čuvati u hladnjaku te osnovne higijenske potrepštine.

Jana Lampe rekla je da Slovenski Caritas želi pomoći i u obnovi kuća i gospodarskih objekata. „Cijela Slovenija suosjeća s vama u toj velikoj nesreći. Pomoći ćemo vam koliko budemo mogli“, uputila je riječi ohrabrenja Jana Lampe.