Budi dio naše mreže
Izbornik

Slovenski isusovački provincijal o o. Marku Ivanu Rupniku

Ljubljana (IKA)

U izjavi za Radio Ognjišče 6. prosinca provincijal slovenskih isusovaca o. Miran Žvanut komentirao je slučaj o. Marka Ivana Rupnika, ocjenjujući da su medijski izvještaji o tome “napuhani” i dosta netočni.

Provincijal Žvanut potvrđuje da je Dikasterij za nauk vjere 2021. godine primio prijavu protiv o. Marka Ivana Rupnika te je zatražena preliminarna istraga. Provincijal ističe da je to uobičajen postupak te da prijavu nisu podnijele redovnice, kako su neki mediji izvijestili.

Družba Isusova na čelo istrage imenovala je vanjskog istražitelja, redovnika iz drugoga reda, te je saslušano više svjedoka. Rezultati istrage predstavljeni su Dikasteriju za nauk vjere koji ih je razmotrio i zaključio da navedene činjenice treba smatrati zastarjelima te početkom listopada ove godine zaključio slučaj.

U sklopu predistrage protiv o. Marka Ivana Rupnika poduzete su mjere opreza, a ne, kako su neki mediji naveli, sankcije, niti zabrane nametnute od strane Vatikana. Mjere opreza su pak uobičajeni postupak kod takvih ili sličnih optužbi protiv redovnika, istaknuo je provincijal Žvanut. Dikasterij, dakle, nije poduzeo nikakve sankcije protiv Rupnika već je samo izvijestio Družbu Isusovu o zastari, ponovio je provincijal.

Istaknuo je da sam nije bio neposredno uključen u istragu budući da o. Marko Ivan Rupnik već više od 20 godina živi izvan Slovenije i za njega je trenutačno odgovoran delegat međunarodne kuće u Rimu (Domus Interprovincialis Romanae) koji će ga obavijestiti o mogućim novim informacijama.

Provincijal je na kraju izjave istaknuo da Družba Isusova vrlo ozbiljno shvaća svaku pritužbu protiv nekog od svojih članova, pa tako i ovu. Isusovačko je poslanje ono pomirenja i traženja istine i „vjerujem da će oni kojima je povjereno rješavanje toga slučaja također doći do istine“, poručio je provincijal Žvanut.