Budi dio naše mreže
Izbornik

Istaknutom slovenskom isusovcu i umjetniku Marku Ivanu Rupniku izrečene stegovne mjere nakon optužbi za zlostavljanje

Rim (IKA)

Družba Isusova priopćila je 2. prosinca da je poduzela stegovne mjere protiv istaknutog svećenika i umjetnika koji je prije tri desetljeća navodno seksualno i psihički zlostavljao redovnice u rodnoj Sloveniji, prenose 5. prosinca Reuters, Agenzia Sir i Avvenire.

Isusovci su objavili priopćenje o o. Marku Ivanu Rupniku nakon prošlotjednih izvješća talijanskih medija da ga je nekoliko redovnica iz ljubljanske zajednice Loyola optužilo za zlostavljanje početkom 1990-ih dok je bio njihov duhovnik u Sloveniji. Rupniku su izrečena ograničenja, uključujući zabranu ispovijedanja, duhovne pratnje i predvođenja duhovnih vježbi.

Redovnik je dobro poznat kao autor mozaika koji je dizajnirao crkve i kapele diljem svijeta, uključujući jednu u Vatikanu i u Nacionalnom svetištu sv. Ivana Pavla II. u Washingtonu, D.C. Radio je također u nekoliko crkava u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

U priopćenju iz isusovačkog sjedišta Domus Interprovincialis Romanae od 2. prosinca navodi se da je Družba Isusova provela istragu protiv Rupnika nakon što je vatikanski Dikasterij za nauk vjere 2021. godine zaprimio pritužbu o „načinu na koji je vršio svoju službu“. Pojašnjavaju da je Družba na zahtjev Dikasterija „odmah imenovala vanjskog instruktora za istragu“, i to „redovnika“ koji nije isusovac te da su „razne osobe pozvane da daju iskaz“. Nisu dali nikakve pojedinosti o optužbama osim što su priopćili da u slučajeve nisu umiješani maloljetnici.

Red je dao rezultate predistrage Dikasteriju za nauk vjere, koji je odlučio da su „činjenice o kojima je riječ“ u zastari te je zatvorio istragu u listopadu 2022., navodi se u priopćenju.

U izjavi Družbe Isusove navodi se da su Rupniku naložena ograničenja čim je prošle godine započela predistraga te da je redovnička zajednica odlučila da ih zadrži unatoč tome što je Dikasterij za nauk vjere zatvorio slučaj.