Budi dio naše mreže
Izbornik

Slovenski umjetnik Marko Rupnik isključen iz Družbe Isusove

Rim (IKA)

Družba Isusova objavila je priopćenje 15. lipnja u kojem navodi kako je umjetnik Marko Ivan Rupnik smijenjen dekretom „zbog tvrdoglavog odbijanja održavanja zavjeta poslušnosti“.

Isusovački je red isključio isusovca Marka Rupnika, koji je u nekoliko slučajeva bio optužen za duhovničko, psihološko i seksualno zlostavljanje. U priopćenju Družbe Isusove objavljenom u četvrtak 15. lipnja, koje prenose mnogi svjetski mediji, piše da je Rupnik smijenjen dekretom „zbog tvrdoglavog odbijanja održavanja zavjeta poslušnosti“. U priopćenju stoji da Rupnik ima 30 dana za žalbu na odluku.

Kako se navodi u priopćenju, isusovci su od Rupnika zatražili komentar na navode drugih navodnih žrtava koje su se same prijavile nakon što se prošle godine saznalo za optužbe zlostavljanja. Međutim, on je to odbio. „Tako smo naložili pateru Marku Rupniku da promijeni zajednicu i prihvati novu misiju u kojoj smo mu kao isusovcu ponudili posljednju priliku da se pomiri sa svojom prošlošću i pošalje jasan signal brojnim žrtvama koje su svjedočile protiv njega da krene putem istine“, nastavlja se. S obzirom na Rupnikovo „ponovno odbijanje“ da bude poslušan toj naredbi, isusovci nisu imali izbora nego isključiti Rupnika.

Godine 2022. isusovački je red zabranio Rupniku javno obnašanje svećeničke službe te javno istupanje. Također nije smio napustiti talijansku regiju Lazio. Sankcije su pooštrene u proljeće ove godine. Od tada Rupnik više nije smio javno djelovati kao umjetnik. Mediji su još u ožujku objavili da ne poštuje mjere. Rečeno je da je javno nastavio slaviti mise, također je viđen kako sa skupinama prevodi obilaske Lateranske bazilike. Nedavno je – navodi Družina – talijanski dnevnik Domani objavio da je Rupnik, unatoč zabrani, putovao u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, gdje je radio na umjetničkim projektima.