Budi dio naše mreže
Izbornik

Služavke Maloga Isusa predvodile devetnicu Djetetu Isusu u Zapolju

Zapolje (IKA)

Sestre služavke Maloga Isusa pohodile su u srijedu 8. svibnja 2024. Župu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju.

Odgojiteljica u dječjem domu „Egipat“ u Sarajevu s. M. Nikolina Džavić i poglavarica samostana u Slavonskom Brodu s. M. Pavka Dujmović predvodile su devetnicu Djetetu Isusu, koja je na prijedlog zapoljskog župnika Mladena Štivina, počela 25. siječnja.

Euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Štivin. Naglasio je da je župnu crkvu na taj dan prije četrdeset i šest godina, 8. svibnja 1988., posvetio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Župnik je odjenuo misnicu koju je kardinal nosio toga dana, a ručno su ju izradile župljanke.

Prije misnog slavlja, s obzirom na to da su tema devetnice djela milosrđa,  s. M. Nikolina govorila je o tjelesnom djelu milosrđa Siromaha odjenuti. Pojasnila je kako to djelo nije samo materijalne prirode, nego čin ljubavi koji prepoznaje dostojanstvo svake osobe.

„Kroz ovaj čin vjernici pokazuju spremnost da dijele svoje blagoslove s drugima, pružajući, ne samo materijalnu podršku, već osjećaj nade i zajedništva. Odijevanje siromaha je također simbol solidarnosti i empatije, podsjećajući nas da smo svi dio jedne ljudske obitelji bez obzira na naše socijalne i ekonomske razlike. Ovo djelo milosrđa potiče nas da pokažemo ljubav i brigu prema siromasima pružajući im odjeću i toplinu. Tako prakticiramo suosjećanje i solidarnosti prema potrebitima“, istaknula je.

Podsjetila je na Kristove riječi: Što god učinite jednom od ovih najmanjih, meni ste učinili, te naglasila da su ljudi u svakome čovjeku, napose onom potrebitom, pozvani prepoznati Krista. Kao primjer velikih ljudi koji su to u svome životu činili navela je sv. Majku Tereziju i slugu Božjega Josipa Stadlera.

Prije mise izmoljena je i krunica Djetetu Isusu koju je predmolila s. M. Pavka.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je euharistijsko klanjanje. Potom je župnik zahvalio sestrama za susret te iskazao svoju radost zbog susreta koji će biti tijekom godine svakoga osmoga u mjesecu.

Na svim slavljima i tijekom cijelog susreta pjevanje je predvodio župni zbor.

Na kraju, u druženju sa sestrama, župljani su posvjedočili da je svaki takav susret za njih svojevrsna duhovna obnova koja im pomaže prepoznati Krista u ljudima i konkretno djelovati u svakodnevici.