Budi dio naše mreže
Izbornik

Služavke Maloga Isusa predvodile devetnicu Malome Isusu u Zapolju

Zapolje (IKA)

Služavke Maloga Isusa s. M. Danica Bilić, njegovateljica starijih susestara u samostanu Služavki Maloga Isusa u Vitezu i s. M. Rita Oborović njegovateljica starijih i nemoćnih osoba u samostanskoj kući Svete Male Terezije u Doboju, pohodile su u ponedjeljak 8. travnja Župu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju te predvodile devetnicu Malome Isusu koja je u toj župi na prijedlog domaćeg župnika preč. Mladena Štivina započela 25. siječnja ove godine.

Budući da ove godine 125. obljetnicu slave Stadlerove institucije u Sarajevu  -Stadlerov „Egipat“ i „Betlehem“ –  u sarajevskoj su provinciji ovu godinu proglasili Godinom Stadlerova Caritasa. S obzirom na temu devetnice, „Djela milosrđa“, sestre su po dolasku prigodno ukrasile oltar s kipom Djeteta Isusa, koji počasno mjesto ima u njihovu samostanu u Vitezu.

Kako je tema s. Bilić bila „Žedna napojiti“ ona je na početku pojasnila kako svako djelo milosrđa proizlazi iz milosrdnog srca te kako smo mi kao Isusovi učenici poput Isusa čije je srce uzor milosrdnog srca pozvani činiti milosrđe. Ustvrdivši kako je ovaj svijet žedan i gladan ljubavi pozvala je vjernike da otvore svoje srce, da ono ne bude kameno, nego kako nas Sveto Pismo poziva, srce od mesa koje je spremno širiti ljubav. Kako je sa sobom donijela kamen, vodu i spužvu i na slikovit je način pokazala što se događa kada imamo srce od kamena, umjesto srce od mesa. Svjedočila je i o svom duhovnom pozivu i pastoralnom radu kroz 23 godine svoga djelovanja kao Služavka Maloga Isusa. Vjernike je potaknula da se nikada ne boje reći „Evo me Gospodine“ te neka vjeruju da Bogu nije ništa nemoguće. „Otvorite svoje srce i sigurno ćete osjetiti nebo, osjetit ćete blagoslov. Isplati se imati srce od mesa“, poručila je na kraju s. M. Danica, te zaključila kako joj je u tome uzor njezin utemeljitelj sluga Božji Josip Stadler.

O svom je životu svjedočila i s. Oborović koja je govorila o tragediji koju je kao mlada djevojka doživjela, koja ju je jedno vrijeme udaljila od Gospodina sve dok nije uz pomoć duhovnih osoba to prihvatila i doživjeli duhovni poziv u kojem je, kako je ustvrdila, već sedam godina sretna i blagoslovljena te će na godinu polagati i svoje doživotne zavjete.

One su potom predmolile krunicu Malome Isusu te molitvu za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Josipa Stadlera.

Slijedilo je misno slavlje koje je predvodio župnik Štivin. On je u homiliji naglasio kako smo, poput Marije koja je Bogu rekla svoj da – Neka mi bude, i mi kršćani pozvani biti otvoreni Božjem djelovanju i sve prihvaćati sa zahvalnošću i vjerom, jer samo tako, kako je rekao, možemo ići naprijed i živjeti puninu života. Potkrijepio je to i osobnim svjedočenjem u svom svećeničkom poslanju.

Susret je završen euharistijskim klanjanjem, koje je kao i cijeli susret pjevanjem animirao župni zbor. Župnik je na kraju zahvalio sestrama te ih zamolio da svakoga 25. u mjesecu kroz ovu godinu nastave predvoditi pobožnost Djetetu Isusu.