Budi dio naše mreže
Izbornik

Smjernice za obilježavanje 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

Vatikan (IKA)

U povodu trećeg Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, koji se slavi 23. srpnja 2023., Dikasterij za laike, obitelj i život objavio je smjernice koje donosimo u nastavku.

Treće obilježavanje Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba potvrđuje ga kao redovito događanje u životu naših crkvenih zajednica i obogaćuje ga novim značenjima.

Briga za djedove, bake i starije osobe, zapravo, nije samo dužnost iz zahvalnosti i ljubavi, nego je neophodna za izgradnju humanijeg i bratskijeg društva. Sveti Otac nas poziva da prepoznajemo njihovu vrijednost u prenošenju vjere i nade novim naraštajima i da to ne činimo jednokratno nego trajno. Ne radi se o tome da jednom godišnje slavimo naše drage starije, nego da se oni osjećaju sastavnim dijelom naše kršćanske obitelji i naše zajedničke povijesti. Uostalom, na mnogim mjestima u svijetu oni su referentna točka svojih zajednica i čuvari uspomena. Stoga je u našim zajednicama nužna promjena mentaliteta, nadvladavanje onih predrasuda zbog kojih se starije osobe čine pasivne i beskorisne te navikavanje na pastoralnu skrb obilježenu uzajamnošću i dijeljenjem.

Tema Trećeg svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, koji će se obilježiti 23. srpnja 2023., bit će „Od koljena do koljena dobrota je njegova“ (Lk 1,50). Ovaj nas redak podsjeća da se Božja dobrota, odnosno njegovo milosrđe, očituje u povijesti kroz svjedočanstva onih koji su ga iskusili i prenijeli na svoju djecu i unučad. Djedovi, bake i starije osobe pozvani su biti nositelji toga milosrđe, riječima i životom kazivati da je Bog bio vjeran svojim obećanjima i da nastavlja ljubiti svoj narod. Oni su, također, pozvani primati Božje milosrđe i dati se utješiti njegovom očinskom ljubavlju koja ih nikada ne ostavlja. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba je prigoda da još jednom s radošću istaknemo kako Crkva želi slaviti zajedno s onima kojima je Gospodin – kako kaže Biblija – dao život „pun godina“.

Ovogodišnji Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba obilježen je s uskom povezanošću sa Svjetskim danom mladih koji će se održati u Lisabonu od 1. do 6. kolovoza. Taj se odnos očituje u poruci pape Franje u kojoj starije osobe poziva da mole i blagoslivljaju mlade koji će sudjelovati na Svjetskom danu mladih, a mlade da posjete i poslušaju djedove, bake i starije osobe u svojoj zajednici. Papa je istaknuo kako između tih dviju naraštaja postoji zajedništvo života i vjere, uzajamno davanje i zahvalnost, svjedočenje nade i ljubavi.

U nastavku donosimo neke jednostavne smjernice koje će, nadamo se, biti od pomoći u organizaciji predstojećeg Svjetskog dana. Sigurni smo da će svatko htjeti kreativno pronaći najprikladniji način za njegovo obilježavanje u svom pastoralnom kontekstu.

Imajući na umu niz inicijativa provedenih u sklopu prethodnih proslava Svjetskog dana, kao i onih koje će, nadamo se, obilježiti i ovogodišnju proslavu, pripadajući logotip stavljamo na slobodno korištenje župama i biskupijama.

Prigodni pastoralno-liturgijski sadržaji dostupni su za preuzimanje na mrežnoj stranici Dikasterija za laike, obitelj i život na adresi http://www.laityfamilylife.va/content/laityfamilylife/it/eventi/2023/iii-giornata-mondiale-dei-nonni-e-degli-anziani.html.

U nadi da će Treći svjetski dan djedova, baka i starijih osoba pridonijeti plodnom dijalogu između mladih i starijih, srdačno vas pozdravljamo u Gospodinu.

Gleison De Paula Souza
Tajnik Dikasterija za laike, obitelj i život

kardinal Kevin Farrell
Prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život

Pastoralne smjernice

Posjet usamljenim starijim osobama

Kako bi poruka blizine i utjehe, koju se Svjetskim danom želi izraziti, doprla do svih – čak i do onih najizoliranijih – predlažemo da posjetite usamljene starije osobe u svojoj zajednici i prenesete im poruku Svetoga Oca.

Posjet, opipljiv znak Crkve u izlasku, je način da ponovno potvrdimo kako su starije osobe, čak i one najusamljenije, u središtu naših zajednica.

Posjet očituje osobni izbor da se ustane i pohiti prema drugima (usp. Lk 1,39), baš kao što je Marija učinila kad je otišla posjetiti ostarjelu Elizabetu.

Posjet može biti prilika da se donese dar, poput cvijeta, te da se zajedno pročita poruku pape Franje i molitvu za Svjetski dan.

Posjet starijoj osobi jedna je od mogućnosti za dobivanje potpunog oprosta koji se udjeljuje povodom Svjetskoga dana.

Susret mladih i starih, prijateljstvo koje iz njega može proizaći, pokazuje kako se dobrota Gospodnja proteže s koljena na koljeno.

U svrhu širenja poruke Svjetskoga dana, slike posjeta mogu se objavljivati na društvenim mrežama uz hashtag #ElderlyAndGrandparents.

Priprava za Svjetski dan sa starijim osobama

Aktivnosti uz Svjetski dan uglavnom su usmjerene djedovima, bakama i starijim osobama. Njima je upućena i poruka Svetoga Oca.

Važno je osigurati sudjelovanje što većeg broja starijih osoba u nedjeljnoj liturgiji koja će se slaviti povodom Svjetskoga dana.

Nakon pandemije, u različitim kontekstima, došlo je do smanjenja nazočnosti starijih osoba na nedjeljnim svetim misama. Svjetski dan može biti prigoda da se pomogne starijim osobama kako bi ponovo uspostavili naviku osobnog pohađanja svete mise.

Starije osobe iz župe/zajednice mogu se pozvati na kratko razmatranje Papine poruke. Prisutnima se tada može podijeliti tiskana inačica poruke za njihov dan, a koja im se prethodno može podijeliti.

Starije osobe može se zamoliti da mole za mlade, a napose za one koji će sudjelovati na Svjetskome danu mladih u Lisabonu, kao i za dobre plodove toga događanja.

Prilikom posjeta starijim osobama koje žive same i ne mogu nazočiti susretima može se uručiti tekst poruke.

Svim djedovima, bakama i starijim osobama koje sudjeluju u proslavi Svjetskoga dana može se povjeriti molitvena nakana Svetoga Oca kao i nakana zajednice kojoj pripadaju.

Priprava za Svjetski dan s mladima

Nekoliko tjedana prije Svjetskoga dana može se pozvati mlade iz župe/zajednice i sve im objasniti kako bi se omogućilo da posjete što veći broj starijih osoba.

Može se zamoliti mlade koji putuju na Svjetski dan mladih u Lisabon ili će taj dan proslaviti na neki drugi način – da prethodno posjete usamljenu stariju osobu.

Mladi mogu pokrenuti društvene kampanje za širenje informacija o Svjetskome danu pomoću hashtaga #ElderlyAndGrandparents.

Potpuni oprost

Apostolska pokorničarnica objavila je dekret kojim se dodjeljuje potpuni oprost povodom Svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba.

Starije osobe mogu dobiti oprost sudjelovanjem na nekoj od svetih misa povodom Svjetskoga dana.

S obzirom da neke starije osobe iz zdravstvenih razloga ne mogu osobno nazočiti misi, oprost se udjeljuje i onima koji te nedjelje na misnom slavlju sudjeluju putem televizije, radija ili interneta.

Oprost se daje i svima onima koji na Svjetski dan izvrše »djelo milosrđa« posjećujući stariju usamljenu osobu.

Liturgijske smjernice

Jednu od svetih misa u nedjelju 23. srpnja 2023. može se odrediti za proslavu Svjetskoga dana s djedovima, bakama i starijim osobama iz župe ili liturgijske zajednice.

Kako bi se potaknula što veća nazočnost starijih osoba na toj misi, župljani/članovi liturgijske zajednice mogu se uključiti u organizaciju prijevoza onih koji nisu u mogućnosti samostalno doći.

Za vrijeme proslave Svjetskoga dana mladi iz župe/liturgijske zajednice mogu djedovima, bakama i starijim osobama podijeliti Papinu poruku.

Na sam dan u nedjelju 23. srpnja ili u danima neposredno prije i poslije, liturgijska slavlja Svjetskoga dana mogu se organizirati u bolnicama i domovima za starije osobe. Gdje god je to moguće poželjno je da, sukladno zdravstvenim mjerama, na tim misama sudjeluju i župljani kako bi ih prigodno animirali.

Prikupljeni milodari uz Svjetski dan mogu se usmjeriti prema projektima za pomoć siromašnim starijim osobama u zajednici.

Prijedlozi zaziva molitve vjernika

Za sve nas starije osobe, da umijemo biti svjedoci dobrote Gospodnje koja se proteže od koljena do koljena. Pomolimo se.

Za mlade, kako bi „pohitali“ krenuti u susret starijima i iskazivali im Božju nježnost. Neka svijet tako bude ispunjen preobilnom radošću novoga zagrljaja između mladih i starijih! Pomolimo se.

Za sve nas djedove i bake, da budemo izvor mudrosti svojim obiteljima i da naučimo blago vjere prenositi svojim unucima i budućim naraštajima. Pomolimo se.

Da ni jedna starija osoba više ne bude odbačena ili napuštena, da se osamljeni utješe, a bolesni ozdrave. Da Crkva zna pružiti melem blizine i milosrđa najslabijim starijim osobama. Pomolimo se.

Da Crkva, gdje god danas slavi Svjetski dan posvećen djedovima, bakama i starijim osoba, bude za njih sve gostoljubiviji dom, a za papu Franju neka Gospodin blagoslovi i čuva njegovu službu. Pomolimo se.

Da djedovi i bake mogu s divljenjem gledati svoju unučad, slušati ih i stati uz njih kao „učitelji života“ s poniznošću i mudrošću. Pomolimo se.

Završni blagoslov

Blagoslov dugovječna života
Bože milosrđa,
koji si ovoj svojoj djeci podario dug život,
udijeli im svoj blagoslov;
učini da osjete milinu i snagu tvoje prisutnosti.

Sagledavajući svoju prošlost
neka se raduju u tvome milosrđu,
a gledajući u budućnost
neka ustraju u nadi koja ne umire.
Hvala ti i slava u vijeke vjekova.
Amen.

Smjernice u PDF obliku nalaze se ovdje.