Budi dio naše mreže
Izbornik

Smotra radova učenika srednjih škola i učeničkih domova Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Smotra radova učenika srednjih škola i učeničkih domova Dubrovačke biskupije održana je u srijedu 15. studenoga u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca.

Na početku susreta okupljene učenike i mentore pozdravio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan koji je prenio pozdrave dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića te čestitao svima Međunarodni dan srednjoškolaca. Kazao je kako ga raduje ta smotra učeničkih radova i dodao kako se ne treba opterećivati time čiji je rad najbolji nego je važno da su učenici pod vodstvom mentora radili određene teme koje će danas jedni drugima pokazati. „Volio bih da budemo svjesni talenata koje je Bog svakome od nas udijelio, da ih prepoznajemo te uz pomoć nastavnika i mentora razvijamo“, kazao je generalni vikar. „Pozvani smo svoje talente razvijati, prije svega Božjom milošću, a onda i svojim radom i trudom.“

U dva i pol sata programa srednjoškolci i njihovi mentori pokazali su svoje raznovrsne istraživačke radove iz širokog spektra školskih predmeta i aktivnosti kao i umjetničke radove. Jedni drugima su prenijeli iskustva s tematskih putovanja, pokazali kako su izradili robota, ali i prvu e-školsku banku, podijelili dojmove o nuklearnoj energiji. Zavirili su i u prošlost jedne škole i izvukli zanimljivosti o tome kako se nekad ocjenjivalo. Približili su povijest mljekarstva u Župi dubrovačkoj koja je u 20. stoljeću domaćim mlijekom opskrbljivala Dubrovnik, a uspomena na ta vremena ostala je samo u nazivu Mljekara. Posvijestili su kako digitalni mediji utječu na mozak i stvaraju digitalnu demenciju. Pogledali su kratki film kao i kreativne uratke modnog dizajna, rukotvorina, slikarstva i primijenjene umjetnosti koje srednjoškolci stvaraju u učeničkim domovima. Bilo je i poezije, kao i uživo izvedene klasične glazbe.

U programu smotre ove godine je sudjelovalo šest srednjih škola: Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića Dubrovnik, Umjetnička škola Luke Sorkočevića Dubrovnik, Dubrovačka privatna gimnazija, Ekonomska i trgovačka škola, Gimnazija Dubrovnik i Medicinska škola Dubrovnik. Svoje zanimljive radove predstavila su i tri učenička doma: Muški učenički dom Dubrovnik, Učenički dom Dubrovnik i Ženski učenički dom „Paula di Rosa”.

Program je vodila maturantica Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića Laura Lazarević, a smotri su nazočili i predstavnici Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Ovom godišnjom smotrom pod geslom „Znanje se množi dijeljenjem“ Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije s koordinatoricom programa profesoricom Marijom Marušić Čizmić želi promovirati kreativnost, znanje i zajedničko druženje.