Budi dio naše mreže
Izbornik

Smotra radova učenika srednjih škola i učeničkih domova

Dubrovnik (IKA )

„Znanje se množi dijeljenjem!“, pokazali su to treću godinu u nizu dubrovački srednjoškolci na Smotri radova učenika srednjih škola i učeničkih domova Dubrovačke biskupije održanoj u petak 16. studenoga u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Smotru organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

Okupljene učenike, mentore i organizatore pozdravio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, podijelivši s njima svoje oduševljenje prošlogodišnjom smotrom te dodavši kako je ovo možda jedan od najljepših programa koje biskupija ima. „Bio sam sretan ne zbog dobre organizacije nego zato što su tako dobri bili vaši radovi“, kazao je. Ovo je izvrsna prilika da se povezujete i pokazujete što ste napravili, ustvrdio je i ohrabrio mlade da nastave raditi projekte u svojim školama i domovima te da se trude što češće ih prikazivati i podijeliti sa svima.

Uime Vijeća za kulturu i znanost riječi dobrodošlice izrekla je profesorica Marija Marušić Čizmić te kazala: „Ideja o Danu učeničkih radova potekla je iz Vijeća za kulturu i znanost. Projekt je zamišljen kao smotra srednjoškolskih istraživačkih i umjetničkih radova, a proistekao je iz želje da naglasimo važnost znanja te odamo priznanje najboljim učenicima i njihovim mentorima. Vjerujemo da se znanje množi dijeljenjem pa u to ime i organiziramo ugodno druženje“.

Svoje istraživačke i umjetničke radove koje su u protekloj godini napravili pod vodstvom mentora učenici su s puno mladenačkog duha pokazali jedni drugima, ali i dubrovačkoj javnosti. Bilo je tu pjesme i glazbe, Shakespearea i Držića, filmske umjetnosti, raznovrsnih tema poput placeba, antropološke medicine, kao i dilema plaže ili umjetna kupališta, mode, zdrave prehrane, problematike istraživačkih radova. Ove godine na smotri je prikazano trinaest radova, a sudjelovale su četiri srednje škole i tri učenička doma: Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića, Gimnazija Dubrovnik, Medicinska škola Dubrovnik, Muški učenički dom, Umjetnička škola Luke Sorkočevića, Ženski učenički dom Paola di Rosa i Ženski učenički dom.

Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića predstavila se pjesama „You raise me up“ i „Cesarica“ u izvedbi članova školskog zbora kojeg vodi profesorica Marija Manjić. Učenici Karmen Kežić, Iva Marković i Viktor Bakija Zima izveli su “A Midsummer Night’s Dream” W. Shakespearea, a Nikola Baraba “The Seven Ages of Man” in Shakespeare’s As You Like It (mentorica Ivana Bratoš).

O prednostima i poteškoćama istraživačkih radova u nastavi Biologije govorili su Viktor Bakija Zima i Luka Violić (mentorica Bojana Hrstić).

Gimnazija Dubrovnik na smotri je predstavila projekt 3d razreda, časopis „Dundo Maroje u očima gimnazijalaca“. Časopis su predstavili Matea Vragolov, Mara Labriola i Paola Pranjkić (mentorica Lucijana Pendo).

Mihaela Tepšić predstavila je školske projekte Medicinske škole Dubrovnik. Među njima su „Placebo ste vi“ (u sklopu E-MEDICE) o kojem je govorila Marija Buljan (mentorica Mihaela Tepšić); „Antropološka medicina“ (u sklopu E-MEDICE) koju su predstavile Lucija Bašić, Lara Bačić i Anđela Tošić (mentorica Marija Čupić) te projekti „’E’ što jedemo“ i „Umjetno kupalište ili prirodna plaža“ (u sklopu SEMEPa) koje su prezentirale Tina Martinović i Laura Klešković (mentori: Lana Ferizović-Karađole, Šime Karađole i Sunčica Marčinko).

Iz Muškog učeničkog doma predstavljen je kratki i dojmljivi igrani film „Mama“ kojeg su priredili učenici filmske sekcije pod vodstvom Mire Bronzića i uz asistenciju Nikole Kapidžić.

Umjetnička škola Luke Sorkočevića predstavila se izvedbom djela „Cavatina“ Stanley Myersa kojeg je izveo duo Paula Bukvić, violina, i Ivo Baule, gitara (mentorica: Dora Kamber).

Filmska radionica Ženskog učeničkog doma „Paula di Rosa“ s voditeljicom s. Ružicom Dodig snimila je kratki igrani film „Miris glazbe“ kojeg su prikazali na smotri.

Kreativno-likovna sekcija Ženskog učeničkog doma bila je kreativna i vrijedna i protekle godine, a učenice Mia Suton i Lana Suhor predstavile su njihove uratke napravljene pod mentorstvom Marine Bobić. Iz područja primijenjene umjetnosti pokazale su nakit koji su izradili i opisale načine izrade, zatim sliku „Grbovi naše županije“ te modni dizajn „Mademoiselle Violett (Sinjorina Violeta)“.

Program je vodila Petrunjela Pavić, maturantica klasične gimnazije.

Treća smotra srednjoškolskih radova pokazala je da učenici u dubrovačkim školama i domovima uz učenje uspiju istražiti i na različite načine obraditi zanimljive teme, te da za vrijeme školovanja mogu otkriti talente koje imaju i uspješno ih razvijati.

Ključne riječi:
Dubrovnik smotra učenici