Budi dio naše mreže
Izbornik

Socijalna integracija raseljenih osoba iz Ukrajine

Zagreb (IKA)

Caritas Zagrebačke nadbiskupije osigurao je smještaj za 14 raseljenih osoba iz Ukrajine; 6 odraslih i 8 djece u Caritasovoj kući u Kustošiji. Osim smještaja i prehrane svima njima Caritas je pružio podršku i pomoć u procesu socijalne integracije.

Nakon što je uredio i opremio obiteljsku kuću u Ulici sv. Nikole Tavelića, Caritas je prihvatio 14 raseljenih osoba iz Ukrajine. Stanari su smješteni u šest dvokrevetnih i/ili trokrevetnih soba, a kuću krasi lijepo dvorište, prikladno za sigurnu igru djece te prostrana natkrivena terasa.

Zahvaljujući suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, osobama smještenim u Caritasovoj kući osigurana je dostava toplih obroka putem Ustanove Dobri dom Grada Zagreba.

Osim smještaja i prehrane Caritas je majkama i djeci pružio svu potrebnu psihosocijalnu podršku i pomoć kako bi se što lakše integrirali u novu sredinu. Tako je Caritasova socijalna radnica posredovala u ostvarivanju njihovih prava pri Ministarstvu unutarnjih poslova gdje im je reguliran status i boravak. U suradnji s Centrom za socijalnu skrb osigurana im je jednokratna novčana naknada, a primili su i novčanu pomoć od sredstava prikupljenih u humanitarnoj akciji »I sitno je bitno – pomoć izbjeglicama iz Ukrajine«. Korisnicima je osigurana i zdravstvena skrb i njega tako što su svi upisani kod liječnika te naručeni na preglede kod specijalista, prema potrebi i zdravstvenom stanju.

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te obrtnicima i poduzetnicima sve radno sposobne odrasle osobe stupile su u radni odnos. Socijalna služba Caritasa pružila im je pomoć i podršku pri upisu djece u vrtić i školu uz produženi boravak, a svima je omogućeno i učenje hrvatskog jezika u školi stranih jezika Polyglotte Institute.

Caritas će raseljenim osobama iz Ukrajine nastaviti pružati podršku u svakodnevnim životnim potrebama i aktivnostima, ali i prikupljati i dijeliti humanitarnu pomoć u sklopu humanitarne akcije »I sitno je bitno – pomoć izbjeglicama iz Ukrajine«.