Budi dio naše mreže
Izbornik

Solidarnost pape Franje prema stanovništvu Zambije koje gladuje

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je darovao 100 tisuća eura biskupima u Zambiji gdje, prema podacima Ujedinjenih naroda, 2.5 milijuna ljudi trpi zbog kroničnoga nedostatka hrane, objavio je 14. kolovoza Vatican News.

„Kucajte i otvorit će vam se“, kaže Isus u Evanđelju. To je doslovno učinio predsjednik Zambijske biskupske konferencije, mons. George Cosmas Zumaire Lungu, ožalošćen stanjem u kojemu se nalaze milijuni njegovih sunarodnjaka koji gladuju zbog prehrambene krize koju su Ujedinjeni narodi nazvali krizom „neviđenih razmjera“, a koji se, k tomu, moraju boriti i s koronavirusom. Vrata na koja je biskup Lungu nedavno pokucao bila su vrata pape Franje koji ih je otvorio darovavši lokalnoj Crkvi 100 tisuća eura za najhitnije potrebe najsiromašnijih.

Tu je Papinu gestu, putem Facebook stranice zambijskih biskupā, objavio glavni tajnik Zambijske biskupske konferencije, o. Cleophas Lungu. „Među brojnim zahtjevima koje je papa Franjo primio, odlučio je odgovoriti na zahtjev iz Zambije“, piše u objavi. Novac će preko biskupije biti raspodijeljen najpotrebitijima, posebno onima koji trpe zbog nedavnih sušā i poplavā. Riječ je, naime, o dvostrukoj krizi koja u tom kraju traje od veljače.

Osim toga, kako bi se suočila s posljedicama pandemije, toj je zemlji papa Franjo krajem srpnja, preko apostolske nuncijature, poslao tri respiratora i više tisuća kirurških maski, te proizvode za higijenu. „Zahvaljujući toj velikodušnosti spašeno je mnogo života“, napisao je o. Lungu, objavio je Vatican News.