Budi dio naše mreže
Izbornik

Spajanje hrvatskih katoličkih misija Aschaffenburg i Würzburg

Aschaffenburg (IKA)

Voditelj Hrvatske katoličke misije bl. Alojzija Stepinca – Aschaffenburg, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Ivan Levak oprostio se od vjernika na misnom slavlju, u nedjelju 12. prosinca, u crkvi sv. Mateja u Gailbachu u Aschaffenburgu, na kojem je predstavljen novi dušobrižnik fra Ivan Penava, voditelj HKM-a Würzburg.

S prvim danom 2022. HKM Aschaffenburg prestat će sa samostalnim djelovanjem. Vjernici i misija će se po odluci Biskupije Würzburg integrirati s HKM-om Würzburg, koju vodi fra Ivan Penava, OFM Conv.

Misu je tom prigodom predslavio vlč. Levak a suslavili su novi dušobrižnik o. Penava i delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina.

Sve je na početku pozdravio vlč. Levak istaknuvši da je radostan i Bogu zahvalan na dugogodišnjem djelovanju u toj misiji. „Zahvalan sam dragoj zajednici koju mi je Bog povjerio da je čuvam i da je Bogu upućujem čitavih svojih trideset i dvije godine, koje sam proveo s vama. Nažalost, mnogi naši članovi s početka misije nisu više s nama. Sijao sam sjeme među vama koje mi je Bog dao, a od toga je sjemena puno ostalo jer je ono neiscrpno. I to sjeme mogu predati u dobre ruke, dobrog i duhovnog svećenika, ovdje pred nama prisutnoga fra Ivana Penave. Želim mu puno radosti u djelovanju s vama.“

Propovijedao je fra Ivan koji je istaknuo da Isus „koristi“ Ivana Krstitelja da prenese poruku i dođe u naš život. „Glas je onaj koji prenosi, a ključna je riječ koja se prenosi. Mi smo svećenici glas koji vama govori i nije važan glas nego poruka. Sv. Ivan završava svoju utrku, on se mora smanjiti da bi Isus mogao rasti. Glas nestaje, utihne, ali riječ ostaje. Vi se danas opraštate od svog dosadašnjeg župnika vlč. Ivana. I on je bio glas, koji je govorio, propovijedao i prenosio Isusovu poruku. On se s vama radovao u radosnim trenucima i tugovao u tužnim trenucima. Obilazio vas je, trudio se pritom dati sve od sebe. Jesmo li pritom prepoznali Ivana Krstitelja ili smo čuli glas Isusov?“, upitao je.

„Vlč. Ivan polako odlazi, a Isusova riječ ostaje u vama. Ne samo mi svećenici, svatko je od vas glas koji treba prenositi Isusovu poruku. I mi smo Hrvati glas u ovom kraju. Nijemci i drugi s kojima ovdje živimo čuju glas. Artikuliramo li ga dovoljno kada čuju našu riječ? Vide li radost, mir, u našim običajima, u našem ponašanju, u našoj vjeri prepoznaju li Isusovu riječ?“, dodao je fra Ivan.

„Pozvani smo, poglavito u ovo vrijeme došašća, u poniznosti primiti Isusovu riječ bilo kroz ispovijed, svetu misu, čitanje Svetog pisma, kroz toplinu svoga doma. I tako postajemo glas koji će tu riječ prenijeti drugima. I vlč. Ivan se u poniznosti oprašta s vama, odlazi u jednostavnosti svoga svećeničkog djelovanja i ostavlja vam tu riječ. Volio bih da u ove dane zapišete riječi koje su vam od njega ostale i pričajte o tome svojoj djeci i unucima. Dopustimo da u poniznosti dočekamo i Božić, jer se Isus ponizio i sišao među nas.“

Uz oproštajne riječi i prigodne darove od vlč. Ivana Levaka su se u ime vjernika misije oprostile sestre Marilena i Nina i brat Antonio Laganga. „Imati Vas, vlč. Ivane, bio je za nas veliki dar na kojemu smo Vam od srca zahvalni. Kakvi ste bili na početku, takvi ste ostali do kraja. Zahvalni smo Bogu da smo Vam mi povjereni, a zahvalni smo i onima koji su Vas baš nama poslali. Za vas počinje jedno novo životno razdoblje koje neće biti opterećeno s puno obveza, ali znamo da iz Vaših misli i Vašeg sjećanja neće biti izbrisana ova zajednica koju ste držali na okupu i kojoj ste s ljubavlju služili 32 godine. Cvijeće koje Vam dajemo, znak je naše zahvalne ljubavi za sve dobro koje ste nam činili i darovali. U prošlu srijedu proslavili ste 74. rođendan. Taj je dan ujedno i svetkovina Majke Božje – Bezgrješno začeće. U tom znaku, darujemo Vam štolu s marijanskim oznakama. Gdjegod bili neka Vas podsjeti na ovu našu zajednicu“, kazala je Marilena Langanga.

Ujedno je iskazala srdačnu dobrodošlicu uputila o. Penavi. „Dragi fra Ivane, u ime zajednice vjernika Hrvata, katolika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Aschaffenburgu srdačno Vas pozdravljam kao našeg novog dušobrižnika. Stanovat ćete u Würzburgu, ali će nas služenje Bogu i jednih drugima činiti bližima. Radujemo se svemu onome što nam po Vama dolazi te Vam želimo radost i uspjeh u radu s povjerenim Vam vjernicima.“

Prigodnu riječ zahvale vlč. Levaku i dobrodošlice fra Ivanu uputio je delegat vlč. Komadina u ime hrvatske pastve u Njemačkoj i Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta i u svoje osobno ime. Vlč. Levaku predao je u znak zahvalnosti prigodni dar. Ujedno je pročitao pismo nacionalnog ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislava Markića u kojem se između ostalog ističe: „Svoju zahvalnost za 32 godine svećeničke službe kao voditelj HKM-a Aschaffenburg od davne 1989. izražavam i u ime hrvatskih biskupa, kao i Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Čvrsto vjerujem da će članovi zajednice dugo sa zahvalnošću pamtiti Vašu duhovnu brigu i skrb za njihov vjernički život i očuvanje identiteta u njemačkoj sredini. Vjernicima i članovima misije, koja će se po odluci mjesne Crkve u novoj godini integrirati s našom misijom u Würzburgu, želim blagoslovljen nastavak okupljanja u novom razdoblju kada će ih voditi i služiti ih fra Ivan Penava, voditelj HKM-a Würzburg. Izražavam i najbolje želje za dobrim zdravljem te mirne i blagoslovljene buduće dane. Radujući se nekim novim susretima, srdačno Vas u Gospodinu pozdravljam!“

Tijekom slavlja pjevanje je predvodio vlč. Levak uz pratnju na klavijaturama, te je na kraju posebno zahvalio na suradnji umjetniku Rudolfu Sečaku koji je godinama dragovoljno pomagao u misiji kao sakristan.

Nakon mise, fra Ivan se zadržao u razgovoru s vjernicima te im je predstavio budući pastoralni plan.

Odlukom würzburškog biskupa Franza Junga, vlč. Levak će od 31. prosinca 2021. prestati biti voditelj HKM-a Aschaffenburg i župnik Župe sv. Mateja u Gailbachu zbog odlaska u mirovinu.

Vlč. Levak je rođen u Gornjoj Stubici u Republici Hrvatskoj 1948. godine. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1974. u Zagrebu. Nakon dvanaest godina djelovanja kao župni vikar i župnik u domovini, vlč. Levak je bio bolnički kapelan u Leverkusen-Wiesdorfu (Kölnska nadbiskupija) od 1987. do 1989. Godine 1989. postao je voditelj HKM-a Aschaffenburg, a od 1993. i župnik njemačke Župe sv. Mateja u Gailbachu.

Fra Ivan Penava, član Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, u rujnu 2021. postao je voditelj HKM-a Würzburg naslijedivši dugogodišnjeg voditelja misije fra Paška Mandurića, člana iste provincije.

Od 1. siječnja 2021. područje misije Aschaffenburg, koja je osnovana 1. svibnja 1973., integrira se u jedinstvenu HKM Würzburg, pa će fra Ivan Penava pastoralno skrbiti i za vjernike s područja dosadašnje HKM-a Aschaffenburg. Od tada će se nedjeljna sveta misa slaviti u Aschaffenburgu u crkvi sv. Mihaela.