Budi dio naše mreže
Izbornik

Španjolski birači uzalud od stranaka očekuju vjerske teme

Madrid (IKA)

Španjolskim katolicima kod stranaka koje se kandidiraju za skorašnje izbore nedostaju vjerske teme, a samo petina katolika smatra da stranke uopće predstavljaju kršćanske vrijednosti, objavila je u subotu 22. srpnja KNA.

Rezultati ispitivanja javnog mnijenja, što ih je u subotu objavio Institut NC Report, pokazuju da samo 22,1 katolika u Španjolskoj smatra da stranke predstavljaju katoličke i kršćanske vrijednosti.

U Španjolskoj će se u nedjelju 23. srpnja održati izvanredni izbori, a većina od ukupno 37,5 milijuna birača su katolici.

Analiza izbornih programa pokazuje da se u vrlo malom broju njih nalaze formulacije koje upućuju na crkvene ili vjerske aspekte. Katolici uzalud traže katoličke i kršćanske aspekte i teme i u programu konzervativne Pučke stranke (PP), oporbenog vođe Alberta Nuneza Feijooa. Unatoč tome, ankete pokazuju da će 42,2 posto katolika dati glas Pučkoj stranci, koja je i favorit na izborima.

Nasuprot tome, samo 23,8 posto katolika glasovat će za socijalističkog sadašnjeg predsjednika vlade Pedra Sancheza, pokazuju ankete, a krajnje desna stranka Vox sukladno procjenama dobit će 17,2 posto glasova katolika. Pet posto katolika moglo bi glasovati za lijevi populistički pokret Sumar.

Kako prenosi KNA, stručnjaci nisu iznenađeni ponašanjem katoličkih birača, odnosno sklonošću desno konzervativnim snagama. Lijeva socijalistička koalicija u proteklom je mandatu svojim protucrkvenim zakonima i liberalizacijom pobačaja, kao i legalizacijom pomoći pri samoubojstvu izazvala veliku zabrinutost katolika.
Unatoč tome, Crkva u Španjolskoj nije dala preporuku biračima za koga da glasuju. Nadbiskup Valladolida Luis Argüello samo je pozvao građane da u velikom broju iziđu na izbore. A španjolske političare upozorio je da sve većim obećanjima ne postupaju s biračima „kao nezrelim ljudima, nego kao s odraslima.“

Ključne riječi:
izbori španjolska vjera