Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Blagoslovljene nove ikone

Split (IKA/TU)

Tijekom misnoga slavlja na svetkovinu sv. Josipa, 20. ožujka 2023., u crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu, fra Ante Vučković blagoslovio je 55 novih ikona, nastalih na četiri tečaja ikonopisanja koje je ove godine u Splitu održala Hrvatska udruga ikonopisaca „Josip Ružić“.

Tečaj za djecu od 6 do 14 godina održan je od 20. do 24. veljače 2023. pod vodstvom članica udruge Višnje Rickijević i Adriane Kosor. Pohađalo ga je 12 djece koja su uspješno napisala svoje ikone. Djevojčice su uglavnom odabrale lik Blažene Djevice Marije, a dječaci lik Isusa Krista i Duha Svetoga u liku golubice.

U suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije održan je tečaj ikonopisanja za vjeroučitelje od 24. veljače do 10. ožujka pod naslovom „Pneumatofora – Zaručnica Duha Svetoga“. Tečaj je pohađalo 15 vjeroučitelja koji su uspješno napisali ikonu Blažene Djevice Marije. Tečaj su vodile Bruna Periš i Lidija Piskač.

Održana je i kolonija ikonopisaca subotom, od prosinca 2022. do ožujka 2023., pod vodstvom akademske slikarice i članice udruge Silvane Lozančić, a sudjelovalo je 14 polaznika koji su napisali ikone: Marijina šutnja, sv. Josip, Blažena Djevica Marija – Gospa od Zdravlja, Isus Krist, anđeo čuvar i arkanđeo Mihael.

Tečaj za početnike posvećen sv. Josipu održan je od 15. do 19. ožujka pod vodstvom Brune Periš i Lidije Piskač, a pohađalo ga je 16 polaznika koji su napisali ikone sv. Josipa i Blažene Djevice Marije.

Na misi koju je predslavio, fra Ante Vučković istaknuo je da komad običnog drveta i malo kaotične boje može postati nešto tako lijepo zato što su ugradili dio sebe u to i udahnuli mu duh.

Tako i mi u životu dobijemo meso, kosti i krv i pozvani smo od toga napraviti život u punom smislu te riječi – dodao je.

Nakon mise i druženja polaznici su ponijeli ikone svojim kućama.

Ikonopisanje je specifična kršćanska umjetnička metoda koja razvija duhovnu i liturgijsku dimenziju vjernika, pomaže u integraciji tijela, duha i misli te razvija estetsku dimenziju. Ikona je Sveto pismo u boji i liku pa u obiteljskom domu stoji zajedno s Biblijom na istaknutom mjestu, ondje gdje će članove obitelji najviše poticati na molitvu i podsjećati na Božju prisutnost. Dalmacija, osobito Split, ima bogatu i jedinstvenu tradiciju ikonopisanja koja se održala zahvaljujući priznatim benediktinskim majstorima i ikonopiscima; tzv. splitska škola postala je prepoznatljiv čuvar i izvor ikona pod okriljem benediktinskoga reda, a među njima i ikone Gospe Žnjanske koja datira najkasnije iz 11./12. stoljeća.

Polaznici tečajeva upoznali su se s osnovama tehnike ikonopisanja i praktično usvojili cijeli proces ikonopisanja, od preslikavanja, preko toniranja, do pozlate. Ikonopisanje je meditiranje Svetoga pisma bojama, slikanje koje izvire iz iskrene duboke nutarnje molitve pa su se polaznici upoznali i s molitvom srca na praktičan način te povijesnim, teološkim i duhovnim aspektima ikonopisanja.