Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Duhovne vježbe za buduće đakone iz franjevačkih zajednica

Split (IKA)

Duhovne vježbe za franjevačke bogoslove koji se pripremaju za stupanje u red đakonata održane su 3. do 8. rujna u Svetištu Gospe od Pojišana u Splitu. Voditelj duhovnih vježbi bio je doc. dr. fra Anto Barišić OFMCap, profesor i prodekan na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Na duhovnim vježbama sudjelovala su četvorica kandidata za đakonat, članovi triju franjevačkih obitelji, dvojica kapucina fra Josip Ćibarić i fra Josip Stanković, konventualac fra Antun Radovanić te trećoredac fra Josip Dolić.

Fra Anto je svaki dan održao dvije meditacije obuhvativši teme: Povijesni i duhovni vid đakonata, Redovnik u misli fra Tomislava Šagija Bunića te Lice milosrdnog Boga u Bibliji, liturgiji i kod sv. Augustina. Bogoslovi su duhovne vježbe za đakonat završili zajedničkom nedjeljnom euharistijom na blagdan Male Gospe u crkvi Gospe od Pojišana kojom je predsjedao fra Anto Barišić. Na povratku u Zagreb posjetili su stari hrvatski grad i sjedište nekadašnje biskupije Nin. Povijest grada Nina pojasnio je don Božo Barišić, ninski župnik i dekan Ninskoga dekanata.

Fra Josip Ćibarić, fra Josip Stanković, fra Antun Radovanić i fra Josip Dolić primit će red đakonata 29. rujna u zagrebačkoj katedrali s početkom u 10 sati po polaganju ruku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.