Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Mons. Barišić predvodio euharistiju i molitvu za jedinstvo kršćana

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predslavio je euharistiju i predmolio molitvu za jedinstvo kršćana na blagdan Obraćenja sv. Pavla, u ponedjeljak 25. siječnja, u splitskoj katedrali sv. Dujma.

„Danas je blagdan Obraćenja sv. Pavla koji u sebi utjelovljuje dimenziju ekumenizma, a koji se temelji na obraćenju. Svi smo jedno u Isusu Kristu. Mistično smo tijelo Kristovo. Kad je tijelo razdijeljeno u sebi, onda je ono bolesno“, kazao je nadbiskup Barišić.

Tekstove u priručniku „Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2021.“ objavili su Vijeće HBK za ekumenizam i dijalog i Kršćanska sadašnjost. Priručnik je rezultat suradnje Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Povjerenstva „Vjera i ustrojstvo“ Ekumenskog vijeća crkava, a materijale za 2021. godinu priredile su sestre iz zajednice monahinja u Grandchampu u Švicarskoj na biblijsku temu „Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda“ (usp. Iv 15, 1 – 17), kazao je nadbiskup Barišić na početku misnoga slavlja.

U propovijedi je nadbiskup Barišić govorio o prispodobama kojima Isus naviješta Kraljevstvo Božje. Isus nas, govoreći o Kraljevstvu Božjemu, upućuje na neke važne sastavnice našega života poput strpljivosti, svakodnevnog zalaganja i povjerenja. Možemo se protiviti i postupati protivno tome, ali Kraljevstvo Božje ne možemo zaustaviti, istaknuo je nadbiskup. U tom je svjetlu kazao da je ekumenizam poput gorušičina zrna: „Skoro je neprimjetan, pokopan, prekriven, mrtav ali ima snagu koja je neovisna o nama i to zrno raste i donosi roda.“

Naglasio je, također, da je Isus Krist kao gorušično zrno: rođen kao malo djetešce u štali, progonjen, mučen, razapet i ukopan, ali i uskrsnuo i donio obilat plod. „Logika je gorušičina zrna prisutna u Isusovom životu i poslanju, pa i u životu Crkve koju je Gospodin snagom Duha Svetoga ustanovio. Pozvao je među svoje učenike nepismene ljude, ribare, grješnike pa se mnogi pitaju je li mogao sebi izabrati ljude na razini grčkih filozofa i rimskih oratora? Međutim, on je izabrao ljude na razini gorušičina zrna.“

„Svatko od nas krštenika pozvan je naviještati Kraljevstvo Božje i raditi na njegovu širenju ovdje na zemlji. Svatko od nas krštenika“, nastavio je nadbiskup, pozvan je graditi ekumenizam na više razina: u sebi, u našoj Crkvi, među Crkvama i u svijetu. „Svatko od nas je podijeljen, rascijepljen, nedosljedan u sebi. Trebamo graditi to zajedništvo i u odnosima među nama, pa i u samoj Crkvi te među Crkvama i u našem svijetu. Ekumenizma nema bez obraćenja. Ne može se ekumenizam digitalno riješiti, zakonski propisati, nego je on duhovski događaj, zahvaćaj srca!“ Koristeći se slikom kojom sv. Pavao opisuje odnos Crkve i Krista, Krist je Glava Crkve koja je Kristovo Tijelo, nadbiskup Barišić je naglasio: „Ako je Tijelo u sebi podijeljeno ono je bolesno. Zbog podjela Krist trpi. Krist je središte jedinstva njegove Crkve. Papa s pravom govori da od središta, Isusa Krista, trebamo ići na periferiju. Također, možemo reći da s periferije – udaljeni jedni od drugih – trebamo ići prema središtu, prema Isusu Kristu. Što smo više povezani s Gospodinom više smo povezani i međusobno.“ Na kraju propovijedi poručio je da svakodnevno trebamo raditi na ekumenizmu i pridonositi širenju Božjega Kraljevstva među nama.

Koncelebrirali su nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije i apostolski upravitelj Porečko-pulske biskupije Dražen Kutleša, katedralni župnik mons. Ante Mateljan i ostali svećenici. Pjevanje je na orguljama pratio maestro don Ivan Urlić.