Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Ispovijest vjere i obećanja kandidata za sveti red đakonata

Split (IKA)

U tijeku svečanog euharistijskog slavlja u kapeli Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu u utorak 22. listopada svoja obećanja i ispovijest vjere, kako zahtijevaju kanonski propisi, položila su četvorica kandidata za đakonat Splitsko-makarske nadbiskupije.

Kandidati Ivan Odrljin (župa Presvetog Srca Isusova – Košute), Mirko Šakić (župa Gospe u Siti – Strožanac), Nikola Šakić (župa Gospe od Pojišana – Split) i Slavko Volarević (župa sv. Nikole – Metković) polaganjem ruke na Sveto evanđelje potvrdili su da bez ikakve izvanjske prisile i straha, svjesno i slobodno žele primiti sveti red đakonata, vjerujući da ih je Bog zaista pozvao, da su svjesni svih osobnih prava i dužnosti te poteškoća koje su pred njima, da dobro shvaćaju smisao i značenje zakona celibata koji će do kraja života vjerno obdržavati. Također su obećali poslušnost zakonitoj crkvenoj vlasti u svemu što naredi u skladu sa Zakonikom kanonskoga prava i drugim crkvenim zakonima i propisima.

Misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u koncelebraciji s rektorom don Jurom Bjelišem, vicerektorom don Ivanom Urlićem te duhovnikom don Stipanom Šurlinom.

„Na današnji dan, 1978. godine, sveti Ivan Pavao II. imao je svoj prvi nastup na Trgu Sv. Petra. Za ovoga sveca, čiji blagdan danas slavimo, možemo reći kako je bio đakon cijele Crkve i svih katolika na svijetu. Danas pred nama stoje četvorica kandidata naše nadbiskupije koji će večeras ispovijediti svoju vjeru i darovati Bogu svoja obećanja služenja i vjernosti. Po uzoru na svetog Ivana Pavla II. uvijek trebate biti svjesni kako se đakonat odnosi na dimenziju služenja u Crkvi te kako je prisutan u svim onima koji su svoje živote spremni staviti u službu Boga i čovjeka“, rekao je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Osvrćući se na liturgijska čitanja, nadbiskup je naglasio kako je „Isus Krist postao poslužitelj kako bi sve nas uveo u dinamiku života“. „Čitanje iz Poslanice Rimljanima nam govori kako smo po Adamu svi obilježeni grešnošću i smrtnošću, dok po Kristovoj milosti koja se očituje u krštenju i drugim sakramentima naš život iz tame prelazi u svjetlost i na taj način postajemo svjedoci Njegova uskrsnuća“, istaknuo je mons. Barišić, dodavši kako nam o vrijednosti koju Krist poslužitelj daruje našim životima govori i tekst iz današnjeg evanđelja.

„Opasani bok i upaljena svjetiljka označavaju čovjekovu spremnost na susret s Gospodinom. U vremenu koje nam je darovano pozvani smo se trajno pripremati za Gospodinov dolazak. Vjerujem kako je vaš boravak u bogosloviji upravo odgovor na Kristov evanđeoski zahtjev. Upoznavajući Gospodina na intelektualnoj, duhovnoj, moralnoj i pastoralnoj razini pokazujemo kako su naše svjetiljke upaljene i bokovi opasani. Nažalost, ponekad se može dogoditi da skrenemo s pravoga puta. U trenucima u kojima nam se Njegov dolazak čini dalekim naše životne puteve spremni smo oblikovati po kriterijima ovoga svijeta. Na taj način gasimo svjetiljku Njegove milosti u našim životima. Dragi kandidati, ne zaboravite da Gospodin svaki dan kuca na vrata našega života, kuca u svim žalostima i radostima, usamljenostima i ispunjenostima. Ukoliko svakodnevno budete njegovali odnos s Gospodinom, vaši bokovi će biti opasani, a svjetiljke trajno upaljene. Na taj način ćete postati đakoni Crkve po uzoru na Onoga koji u svojoj milosti poslužuje sve nas“, rekao je nadbiskup.

Zaključujući, poželio je kandidatima da svojim životom i služenjem trajno obogaćuju đakonsko lice majke Crkve.

Đakonsko ređenje održat će se u nedjelju 27. listopada u crkvi Sv. Nikole u Metkoviću s početkom u 10.30 sati. Uz četvoricu navedenih bogoslova, nadbiskup Barišić zaredit će za đakone i četvoricu bogoslova na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: fra Slavena Čeku, fra Filipa Čogelja, fra Ivu Rastočića i fra Željka Štrbaca.