Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Mladomisnici položili jurisdikcijski ispit

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić primio je u ponedjeljak, 6. srpnja u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu osmoricu novozaređenih svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji su položili jurisdikcijski ispit.

Nadbiskup je primio don Ivana Odrljina, don Nikolu Šakića, don Mirka Šakića, don Slavka Volarevića, fra Slavena Čeku, fra Filipa Čogelju, fra Ivu Rastočića i fra Željka Štrbca te svećenika Dubrovačke biskupije don Roberta Karačića. Susretu su nazočili i generalni vikar mons. Miroslav Vidović te profesori i mentori ispitanika fra Ivica Jurić i don Marijo Volarević.

Čestitavši mladomisnicima na ređenju, mons. Barišić je istaknuo „da je svaki svećenik čovjek euharistije te sredstvo u Božjoj ruci preko kojeg On oprašta svim ljudima“. „U ispovjedaonici ste liječnici i prijatelji ljudima koji traže Božje opraštanje. Otvorite svoja srca Gospodinu kako bi oni u vama vidjeli lice milosrdnog Oca“, zaključio je.

Generalni vikar i mentori proveli su sa svećenicima jurisdikcijski ispit, provjerili njihovo poznavanje pojedinih crkvenih propisa, moralnih načela i pastoralne primjene. Komisija je zajednički donijela svoje mišljenje o prikladnosti kandidata za dobivanje ovlasti ispovijedanja i za dobivanje potvrde o položenom jurisdikcijskom ispitu, obznanivši im da su svi uspješno položili.

Mons. Barišić je potom mladomisnicima Splitsko-makarske nadbiskupije podijelio prve dekrete o pastoralnoj službi, trajne ovlasti za ispovijedanje te potvrde o položenom jurisdikcijskom ispitu. Mladomisnicima Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, uz potvrde o položenom jurisdikcijskom ispitu, uručio je ovlasti ispovijedanja u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Svećenik Dubrovačke biskupije don Robert Karačić dobio je potvrdu o položenom jurisdikcijskom ispitu.