Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Mladomisnici položili jurisdikcijski ispit

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić primio je u srijedu, 19. lipnja u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, devetoricu novozaređenih svećenika i njihove profesore mentore don Alojzija Čondića, fra Šimuna Bilokapića i don Ivana Ćubelića.

Na početku susreta i zajedničke molitve, nadbiskup Križić pozdravio je mladomisnike i uputio kratko razmatranje o sakramentu pomirenja citirajući papu Franju. Pritom ih je podsjetio na ključnu ulogu jurisdikcijskog ispita i važnost ovlasti za trajno ispovijedanje. Iako je podjeljivanje sakramenta pokore dio svećeničkog poslanja, za njegovo pravilno obavljanje potrebna je ovlast ordinarija.

Trojica profesora proveli su s novozaređenim svećenicima jurisdikcijski ispit, provjerili njihovo poznavanje pojedinih crkvenih propisa, moralnih načela i pastoralne primjene. Komisija je zajednički donijela mišljenje o prikladnosti kandidata za dobivanje ovlasti trajnog ispovijedanja i za dobivanje potvrde o položenom jurisdikcijskom ispitu te im je obznanila da su ga svi uspješno položili.

Susret je završio zajedničkim ručkom nakon kojega je nadbiskup Križić podijelio ovlast trajnog ispovijedanja novozaređenim svećenicima.